Autoritățile din Angola anunță că vor trimite o unitate militară în estul Republicii Democrate Congo, la câteva zile după ce un armistițiu pe care l-au mediat nu a reușit să pună capăt luptelor cu rebelii M23, potrivit CNN.
Ambele părți implicate în conflict, rebelii M23 și trupele guvernamentale, s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului. De asemenea, o forță est-africană a fost desfășurată recent în zona care este bogată în minerale și are zeci de miliții.
Biroul președintelui angolez a anunțat că soldații vor fi desfășurați pentru a ajuta la securizarea zonelor care au fost deținute de grupul rebel M23 și pentru a proteja observatorii internaționali.
Luptele au provocat o mare criză umanitară
Soldații kenyeni, care fac parte din Forța regională a Comunității Africii de Est, au fost desfășurați și ei în zonă. Rebelii, despre care se spune că sunt susținuți de Rwanda, au declarat că se vor retrage din mai multe sate capturate. Guvernul congolez va accepta sosirea trupelor angoleze pentru a ajuta în lupta împotriva rebelilor.
Totuși, experții spun că există pericolul amplificării conflictului la nivel internațional. De asemenea, luptele au provocat o mare criză umanitară.
ONU susține că peste 300.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele luna trecută din cauza atacurilor și a jafurilor.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis sâmbătă un ajutor de 34 de milioane de euro pentru zona de est lovită de conflict a Republicii Democratice Congo şi a spus că orice parte încearcă să deraieze eforturile de pace în regiune ar trebui să fie vizată de sancţiuni.
Macron a făcut această declaraţie în cadrul unei vizite oficiale în RD Congo, unde percepţia că Franţa a sprijinit Rwanda vecină a alimentat sentimentul antifrancez, în condiţiile în care în estul ţării are loc o ofensivă a grupului de gherilă M23, despre care autorităţile de la Kinshasa susţin că e sprijinită de Rwanda. Pe de altă parte, Rwanda neagă aceste acuzaţii.
Franţa a condamnat şi în trecut Rwanda pentru susţinerea gherilei M23, alături de ONU, RD Congo şi alte ţări, dar Macron a cerut în cadrul unei conferinţe de presă la Kinshasa mai multă fermitate.