Rusia este pregătită să revină asupra unei decizii dacă și SUA vor proceda într-un mod similar. Țara condusă de Vladimir Putin spune că 'nu va aştepta la nesfârşit' o decizie americană.
Rusia trimite un semnal categoric către SUA. Ea s-a declarat marţi pregătită să revină în tratatul Cer Deschis privind controlul activităţilor militare. Va face acest pas dacă SUA vor proceda într-un mod similar. Rusia a susținut că ‘nu va aştepta la nesfârşit’ o decizie americană, relatează France Presse.
‘Lăsăm uşa deschisă. Dar colegii noştri de la Washington şi din alte capitale ale NATO trebuie să înţeleagă că nu vom aştepta la nesfârşit’. Declarația a fost făcută pentru agenţia de presă RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.
Procedura de retragere din acest tratat angajată de Moscova este încă în curs de desfăşurare. Ea va fi dusă la bun sfârşit. Acest lucru se va întâmpla dacă până atunci SUA nu ne vor informa despre voinţa lor de a reveni la dispoziţiile acordului’, a afirmat el.
Riabkov nu a precizat cât timp şi-a acordat Rusia pentru a-şi finaliza retragerea din acest text internaţional care permite controlul activităţilor militare şi al instalaţiilor strategice de pe teritoriul ţărilor semnatare.
Rusia și regtragerea din Cer Deschis
Rusia s-a retras anul trecut din Cer Deschis, după abandonarea tratatului de către SUA. Demersul a fost făcut la ordinele preşedintelui Donald Trump. Acesta denunţase şi alte acorduri internaţionale majore.
Guvernul preşedintelui Joe Biden a făcut paşi în ultimele săptămâni în vederea revenirii la mai multe acorduri. Astfel, Washingtonul a prelungit in extremis în luna ianuarie importantul tratat New START. Acrsta fusese încheiat cu Moscova și se referea la limitarea cantităţii de armament nuclear.
Tratatul Cer Deschis a intrat în vigoare în 2002. La început au fost 35 de ţări semnatare. Fiecare aveadreptul de a efectua zboruri de observare deasupra teritoriului celorlalte state semnatare. În schimb, exista obligaţia de a accepta astfel de zboruri deasupra propriului teritoriu cu scopul de a permite controlul activităţilor militare.