Întâlnire deosebit de importantă, în contextul foarte tensionat din regiune, provocat de Rusia. Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, 27 ianuarie, cu ministrul Forțelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly. Care au fost subiectele de discuţie dintre cei doi oficiali?
Vizită importantă la nivel înalt, la Palatul Cotroceni!
Klaus Iohannis, faţă în faţă cu ministrul francez al Forțelor Armate
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit-o pe Florence Parly, ministrul Forțelor Armate din Franţa. Vizita oficialului francez vine în contextul extrem de tensionat din regiune, provocat de posibila intervenţie militară a Rusiei în Ucraina.
În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul Parteneriatului Strategic dintre România și Franța și perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de apărare, agenda NATO și cea a Uniunii Europene, precum și pe evoluțiile recente în plan securitar din regiunea Mării Negre.
Președintele României a apreciat evoluția și rezultatele foarte bune ale cooperării bilaterale dintre țara noastră și Franța în domeniul apărării, inclusiv pe timpul misiunilor executate în comun sub egida NATO, UE, ONU și OSCE, precum și în cadrul exercițiilor multinaționale, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Criza locală de securitate, efecte profunde la nivel euroatlantic
Preşedintele Iohannis a vorbit despre criza de securitate din zonă, subliniind că ea nu produce efecte doar la nivelul regiunii Mării Negre, ci afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic, subliniind, totodată, importanța unității și solidarității la nivelul Uniunii Europene și NATO.
Președintele României a transmis mulțumiri Franței pentru disponibilitatea de a participa la prezența militară avansată a NATO în țara noastră, ca parte a răspunsului aliat la deteriorarea mediului de securitate în estul Europei.
Discuţii privind şi agenda europeană
Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru obiectivele foarte ambițioase stabilite de Franța pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, obiective care vor contribui la continuarea progreselor în domeniul securității și apărării, și a dat asigurări privind sprijinul României pentru materializarea acestora, mai transmite Administraţia Prezidenţială.
În contextul diversificării provocărilor de securitate, Președintele României a reliefat faptul că parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană este esențial pentru securitatea europeană și a accentuat necesitatea de consolidare în continuare a acestuia, în spiritul complementarității și sinergiei eforturilor.
Ministrul francez al Apărării a apreciat relațiile de cooperare bilaterală cu România și a reliefat interesul Franței de a continua dezvoltarea și diversificarea acestora.
România, lăudată pentru contribuţia importantă pe componenta de apărare la nivelul UE şi NATO
De asemenea, ministrul Florence Parly a prezentat prioritățile Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe Busola Strategică, proiectele subsumate Cooperării Structurate Permanente și Politicii de Securitate și Apărare Comună, politica spațială și cooperarea în domeniul securității cibernetice.
Totodată, oficialul francez a evidențiat contribuția semnificativă a țării noastre în cadrul Uniunii Europene și NATO pe componenta de apărare, subliniind foarte buna colaborare dintre cele două state în cadrul misiunilor din teatrele de operații, cu accent pe participarea la misiunile comune privind combaterea terorismului din regiunea Sahel.