Recent, Vladimir Putin a solicitat Occidentului interzicerea extinderii Alianței Nord-Atlantice în Europa de Est pentru a nu invada regiunea separatistă pro-rusă Donbas. Declarația respectivă a reaprins dezbaterea pe tema NATO în Finlanda, țară care împarte cu Rusia o graniță de 1.340 de kilometri.
În discursul lor de Anul Nou, atât președintele Sauli Niinisto, cât și premierul Sanna Marin au subliniat că Finlanda își rezervă opțiunea de a adera la Tratatul Atlanticului de Nord în orice moment.
„Să lămurim încă o dată: spațiul de manevră și libertatea de alegere a Finlandei includ și posibilitatea unei alinieri militare sau a unei cereri de intrare în NATO, dacă vom decide astfel”, a declarat președintele Niinisto. Citându-l pe fostul secretar de stat american Henry Kissinger, Niinisto a mai susținut că, fără o amenințare militară, Occidentul riscă să întărească Rusia.
„Am arătat că am învățat din trecut”, a adăugat premierul Marin, referindu-se la războiul purtat împotriva Uniunii Sovietice în iarna anilor 1939-1940. „Nu vom ceda spațiul nostru de manevră”.
Finlanda, ca și Suedia, nu este aliniată militar, dar are o relație solidă de cooperare cu NATO și cu mai mulți membri ai alianței. O cerere de admitere în Pact nu pare iminentă, crede Financial Times, dar tensiunile din Ucraina au readus dezbaterea internă pe această temă la un nivel nemaivăzut din 2014, momentul anexării Crimeei de către Rusia.
În plus, securitatea internă a rămas întotdeauna o prioritate, chiar și după încheierea Războiului Rece.
Se evită orice fel de conflict militar cu Ucraina
Discuțiile pentru a evita un conflict în Ucraina continuă, așadar. Dacă ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat săptămâna trecută că aderarea Suediei și Finlandei la NATO „ar avea consecințe politice și militare grave, care ar necesita un răspuns adecvat”, președintele american Joe Biden a vorbit ieri cu colegul său ucrainean, Volodimir Zelenski, promițând un „răspuns decisiv” dacă Rusia invadează Ucraina. Dialogul telefonic, după cum a explicat însuși președintele ucrainean pe Twitter, „clarifică natura specială a relației noastre (SUA-Ucraina, n. trad)”. Cei doi lideri, a adăugat Zelenski, au discutat despre necesitatea de „a garanta pacea în Europa, de a preveni o nouă escaladare, de a trece la reforme și la dez-oligarhizare”.
Discuțiile dintre Joe Biden și Vladimir Putin continuă
Joia trecută, în timpul unui interviu de 50 de minute, Biden i-a cerut președintelui rus să ușureze presiunea asupra frontului de est al Ucrainei, unde a adunat în jur de 100.000 de militari, amenințând cu consecințe economice grave dacă Putin ar invada această țară.
Președintele rus, în schimb, nu a exclus niciodată intervenția militară și reiterează că are „toate opțiunile” pentru a preveni extinderea NATO. „Dacă interlocutorii noștri occidentali continuă cu această linie agresivă”, a spus el într-un discurs televizat de la sfârșitul lunii decembrie, „vom lua contramăsuri tehnico-militare proporționale și vom răspunde ferm la măsurile neprietenoase”.
Americanii, rușii și reprezentanții NATO se vor întâlni din nou duminică, 9 și luni, 10 ianuarie, la Geneva, conform CORRIERE DELLA SERA.