Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a agitat spiritele în zonă. China a convocat ambasadorii G7, asta după ce grupul a adus mai multe critici la adresa țării condusă de Xi Jinping. În același timp, Statele Unite ale Americii (SUA), prin vocea lui Antony Blinken, au făcut apel la calm.
Tensiunile din Taiwan cresc! China a convocat ambasadorii G7, în timp ce SUA face apel la calm
În cursul zilei de joi, China i-a convocat pe ambasadorii națiunilor din G7, dar și pe reprezentantul Uniunii Europene, pentru a le fi înmânate note de protest, pe fondul comunicatului de presă trimis de G7 cu privire la Taiwan, spune un oficial italian care a preferat să își păstreze anonimatul.
Având în vedere tensiunile provocate de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, secretarul de stat american, Antony Blinken, a făcut un apel la calm în timp ce se afla în Cambodgia, acolo unde participa la reuniunea SUA cu Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).
Înainte ca reporterii să fie escortați afară din sala de conferințe pentru a le permite liderilor un moment de discuție cu ușile închise, Blinken a făcut o pauză pentru a aborda un subiect conex.
„Înainte de a merge mai departe, vreau să vorbesc despre activitatea recentă referitoare la Taiwan, deoarece știu că este în atenția multor oameni”, a spus Blinken. „Statele Unite continuă să aibă un interes permanent în pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan. Ne opunem oricăror eforturi unilaterale de a schimba status quo-ul, în special prin forță.”
„Rămânem dedicați politicii noastre „O singură China”, ghidată de angajamentele noastre față de Legea privind relațiile cu Taiwanul, comunicate. (…) Și vreau să subliniez: nimic nu ne-a schimbat poziția și sper foarte mult că Beijingul nu va fabrica o criză sau nu va căuta un pretext pentru a-și intensifica acțiunile militare agresive”, a declarat Blinken.
Blinken a confirmat chiar că guvernul american a luat legătura cu China pentru a-și exprima dorința de a nu se ajunge la o escaladare.
„În ultimele zile, am încercat să ne implicăm cu omologii noștri din PLC… pentru a transmite acest mesaj. Menținerea stabilității între state este în interesul părților din regiune, inclusiv al tuturor colegilor noștri din ASEAN”, a conchis Blinken, scrie Fox News.
Discuțiile dintre China și Japonia au fost anulate după criticile din partea G7
Discuțiile dintre miniștrii de externe chinez și japonez, care ar fi fost programate pentru joi după-amiază în marja evenimentelor ASEAN de la Phnom Penh, au fost anulate, după ce Japonia, împreună cu alți membri ai Grupului celor Șapte (G7) și Uniunea Europeană (UE) au emis o declarație care acuză pe nedrept China în legătură cu problema Taiwanului, a confirmat joi după-amiază un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Observatorii chinezi au îndemnat Japonia să nu urmeze și să susțină orbește SUA și au avertizat asupra unei noi posibile lovituri în relațiile bilaterale. Aceștia au considerat că decizia Japoniei de a servi drept vasal al SUA în această chestiune a expus obiectivul țării de a folosi problema Taiwanului pentru a-și extinde propria capacitate militară.
„China nu va mai organiza discuții între miniștrii de externe chinezi și japonezi la Phnom Penh”, a declarat joi Hua Chunying, purtător de cuvânt al ministerului, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite, condamnând declarația comună emisă de miniștrii de externe din G7 și de înaltul reprezentant al UE, pe care o consideră ca „alimentând încălcarea suveranității Chinei de către SUA”.
„Japonia poartă responsabilitatea istorică pentru problema Taiwanului și nu este în poziția de a face remarci iresponsabile în această privință”, a subliniat Hua.
Din punct de vedere istoric, Taiwanul s-a aflat sub dominația colonială japoneză timp de 50 de ani, ceea ce a adus o mare suferință locuitorilor din Taiwan.
Vizita lui Nancy Pelosi a agitat spiritele
Vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pe insula Taiwan, care a încălcat grav principiul „o singură Chină” și suveranitatea Chinei, a declanșat exerciții militare comune în jurul Taiwanului de către Armata Populară Chineză de Eliberare (APL).
În declarația G7 se arată că sunt îngrijorați de „acțiunile amenințătoare ale Chinei” peste strâmtoarea Taiwan, care „riscă o escaladare inutilă”. Declarația face apel la China să nu schimbe unilateral status quo-ul prin forță în regiune și să rezolve diferendele prin mijloace pașnice.
În cadrul unei conferințe de presă de joi, ambasadorul chinez în Japonia, Kong Xuanyou, a îndemnat Japonia să recunoască răul grav al vizitei lui Pelosi în Taiwan, să își onoreze angajamentele asumate în cele patru documente politice chino-japoneze, să se abțină de la a urma orbește SUA și de la a face remarci greșite cu privire la problema Taiwanului și să nu mai trimită semnale greșite forțelor secesioniste din Taiwan.
Implicarea Japoniei în declarația iresponsabilă a G7 a ruinat discuțiile dintre miniștrii de externe chinezi și japonezi, iar Japonia ar trebui să poarte responsabilitatea și să își asume consecințele anulării, au subliniat observatorii, menționând că anularea a reflectat, de asemenea, furia Chinei față de Japonia, precum și deteriorarea în continuare a legăturilor bilaterale.
Da Zhigang, director al Institutului de Studii pentru Asia de Nord-Est din cadrul Academiei Provinciale de Științe Sociale din Heilongjiang, a declarat pentru Global Times că politicienii japonezi au cochetat întotdeauna cu problema Taiwanului și au încercat să folosească această problemă, precum și criza din Ucraina, ca scuze pentru a-și crește cheltuielile militare.
De asemenea, țara face presiuni mari pentru a lega chestiunea Taiwanului de alianța sa cu SUA ca monedă de schimb pentru a alimenta tensiunile geopolitice, a avertizat expertul.
După ce Pelosi a vizitat insula Taiwan, în ciuda opoziției puternice a Chinei, comunitatea internațională, inclusiv Organizația Națiunilor Unite și multe țări, și-au reafirmat adeziunea la principiul „o singură Chină”, exprimându-și nemulțumirea și condamnând vizita provocatoare a lui Pelosi.
Cu toate acestea, spre deosebire de președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care se pare că a ignorat-o pe Pelosi în timpul vizitei acesteia la Seul joi, premierul japonez Fumio Kishida ar intenționa să poarte discuții cu Pelosi la Tokyo vineri și este posibil să reafirme importanța păcii și a stabilității în Strâmtoarea Taiwan, potrivit presei japoneze.
Există un contrast puternic între liderii Japoniei și Coreei de Sud în ceea ce privește vizita lui Pelosi în regiunea Taiwan. Indiferent de condamnarea Chinei, de sancțiunile și chiar de exercițiile militare ca contramăsuri la vizita lui Pelosi în Taiwan, Kishida intenționează în continuare să se întâlnească cu Pelosi, ceea ce ar afecta relațiile dintre China și Japonia, a avertizat Da, scrie Global Times.