Tensiunile dintre UE si Polonia se adancesc! Premierul polonez Mateusz Morawiecki a lansat recent o noua runda de acuzatii grave. Acesta sustine ca democratia europeana este, de fapt, o oligarhie.
Tensiunile din UE se adancesc. Premierul polonez lanseaza acuzatii grave: Avem de-a face cu o oligarhie
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană de comportament imperialist față de statele membre mai mici, într-un articol de opinie publicat miercuri pe site-ul de știri Welt.
„Practica politică a arătat că pozițiile Germaniei și Franței contează mai mult decât toate celelalte”, a scris Morawiecki pentru publicația germană, făcând apel la o abordare bazată mai mult pe consens.
„Așadar, avem de-a face cu o democrație formală și o oligarhie de facto în care cei mai puternici dețin puterea”, a spus el, adăugând că imperialismul UE trebuie combătut la fel ca și imperialismul rusesc.
Premierul, al cărui guvern naționalist Lege și Justiție (PiS) s-a confruntat în repetate rânduri cu Bruxelles-ul pe probleme legate de statul de drept, a declarat că invazia rusă în Ucraina a aruncat un reflector asupra deficiențelor UE.
El a făcut apel la „o reformă profundă care să readucă binele comun și egalitatea în prim-planul principiilor Uniunii”.
Polonia avertizează asupra repercusiunilor dacă Bruxelles-ul continuă să blocheze fondurile
Polonia ar putea riposta la Uniunea Europeană dacă Varșovia nu-și va primi partea sa din fondurile de redresare în caz de pandemie, au declarat politicienii partidului de guvernământ, după ce Bruxelles-ul a arătat că nu este mulțumit de ultimele reforme judiciare ale țării.
Peste 35 de miliarde de euro (36 de miliarde de dolari) din granturile și împrumuturile pentru refacerea COVID-19 au fost suspendate din cauza unei dispute legate de reformele sistemului judiciar din Polonia, despre care executivul UE spune că subminează standardele democratice.
În iunie, Comisia Europeană (CE) a aprobat fonduri pentru Polonia, dar șefa acesteia, Ursula von der Leyen, a declarat că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește statul de drept în timpul unei vizite, când s-a întâlnit cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.
Cu toate acestea, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a declarat că reformele sale emblematice vizează eficientizarea sistemului și a negat că se amestecă în justiție în scopuri politice.
„Dacă există o încercare de a bloca plata … și Comisia Europeană încearcă să facă presiuni asupra noastră, atunci nu avem altă opțiune decât să scoatem toate tunurile din arsenalul nostru și să răspundem cu foc de baraj”, a declarat Krzysztof Sobolewski, secretarul general al PiS, la radioul public polonez.
PiS nu a spus ce acțiuni ar putea avea în vedere, dar ministrul cabinetului Michal Wojcik, membru al partidului conservator Polonia Unită – partenerul minor în guvern – a semnalat că Polonia ar putea să se opună prin veto unor decizii ale UE.