Totodată, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe a vorbit și despre drumul de munte care leagă Armenia de regiunea Karabakh.
Potrivit explicației oferite de Nabila Massrali, autoritățile europene sunt foarte îngrijorate de „blocarea totală a coridorului Lachin”.
Mijloacele de trai ale populației sunt afectate în mod direct
„Amenință direct mijloacele de trai ale populației locale și ridică temeri serioase cu privire la o potențială criză umanitară”, a declarat Nabila Massrali.
În acest context, subliniază oficialul european, UE continuă să fie angajată „la cel mai înalt nivel politic pentru a ajuta la dezamorsarea acestor tensiuni”.
„UE continuă să fie angajată la cel mai înalt nivel politic pentru a ajuta la dezamorsarea acestor tensiuni și pentru a găsi soluții acceptabile pentru ambele părți”, a completat aceasta.
Amintim că relațiile dintre fostele republici sovietice, Armenia și Azerbaidjan, au fost tensionate încă din 1991, când armata armeană a ocupat Nagorno-Karabah, un teritoriu recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului.
Azerbaidjan a eliberat în 2020 mai multe orașe și peste 300 de așezări și sate care au fost ocupate de Armenia, iar luptele s-au încheiat cu un acord negociat de Rusia.
Rusia a cerut vineri Azerbaidjanului să deblocheze total coridorul Lacin
Mai mult, Rusia a cerut vineri Azerbaidjanului să deblocheze total coridorul Lacin. Reuters notează că acesta este singurul drum ce leagă Armenia de enclava Nagorno-Karabah, unde trăiesc peste 100.000 de etnici armeni care se bazează pe acest coridor pentru aprovizionări vitale.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat vineri că intrarea în coridor a fost blocată de Azerbaidjan într-o acţiune care „a crescut tensiunile într-un moment în care Baku şi Armenia încearcă să cadă de acord asupra unui tratat de pace”.
Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului. Totuși, locuitorii săi sunt predominant etnici armeni şi enclava s-a desprins de sub controlul Baku într-un război de la începutul anilor 1990.
După lupte grele şi o încetare a focului intermediată de Rusia, Azerbaidjanul a luat sub control în 2020 zone care fuseseră controlate de etnicii armeni în şi în jurul enclavei montane şi Baku insistă acum ca guvernul etnic armean şi structurile militare să fie dizolvate şi populaţia să accepte paşapoarte azere.