Așadar, India a reacționat la încercările Chinei de a redenumi mai multe locuri din statul nord-estic Arunachal Pradesh și a anunțat că „respinge categoric” inițiativa.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Arindam Bagchi, a transmis marți că statul Arunachal Pradesh a fost și va fi întotdeauna o „parte a Indiei”, conform BBC.
China a redenumit 11 locuri aflate în regiunea de frontieră din Himalaya
Mesajul purtătorului de cuvânt a venit după ce autoritățile din China au redenumit 11 locuri aflate în regiunea de frontieră din Himalaya.
„Nu este prima dată când China face o astfel de încercare. O respingem categoric. Arunachal Pradesh este o parte integrantă și inalienabilă a Indiei. Iar încercările de a atribui nume inventate nu vor schimba această realitate”, a transmis Arindam Bagchi.
China și India împart o frontieră lungă de 3.440 kilometri
Aceasta este denumită Linia de control real sau LAC și este slab delimitată. Evoluția râurilor, a lacurilor și a calotelor de zăpadă poate modifica linia și provoacă tensiuni între chinezi și indieni.
De asemenea, China revendică întreaga regiune Arunachal Pradesh, pe care o numește „Tibetul de Sud”.
India a declarat că Beijingul nu poate modifica statutul localităților din nord-estul statului
Soldații dim ambele părți, care reprezintă două dintre cele mai mari armate din lume, se află față în față în multe momente, ultima dată în decembrie, când trupele indiene și chineze s-au confruntat de-a lungul graniței în orașul Tawang.
De asemenea, nu este pentru prima dată când Beijingul redenumește locuri din acest stat, ceea ce a provocat reacții furioase din partea Indiei. Cele mai recente tensiuni au început după ce, la 1 aprilie, Ministerul chinez al Afacerilor Civile a anunțat că a „standardizat unele denumiri geografice din sudul Tibetului”.
Printre acestea se numărau vârfuri muntoase, zone rezidențiale, râuri și un oraș din apropierea capitalei statului, Itanagar.
Beijingul a încercat pentru prima dată să redenumească șase districte din Arunachal Pradesh în 2017, într-o acțiune considerată drept „represalii” pentru o vizită a lui Dalai Lama. Liderul spiritual tibetan vizitase regiunea la începutul aceluiași an, în aprilie.
Totodată, Beijingul a publicat în luna decembrie a anului trecut o a doua listă, de data aceasta redenumind 15 locuri din regiune. India a reacționat vehement și a declarat că respinge aceste modificări.