Piețele bursiere din Europa au înregistrat pierderi mari, luni, încheind ziua la cel mai scăzut nivel din octombrie. Temerile de conflict în Ucraina i-au deranjat pe investitori, adăugându-se îngrijorărilor cu privire la viitoarea creștere a ratei dobânzii din SUA.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat cu 3,8% mai jos, cea mai mare scădere de o zi din iunie 2020. Subindexul său tehnologic a scăzut cu 5,8%, cel mai puternic declin zilnic din octombrie 2020. Indicele DAX al Germaniei a scăzut cu 3,8%, în timp ce indicele CAC al Franței a scăzut cu 4%, potrivit economedia.ro

FTSE 100, în scădere

Scăderile de pe burse de luni au șters 53 de miliarde de lire sterline din valoarea indicelui FTSE 100. După o zi grea de tranzacționare, indicele bursier blue-chip al Marii Britanii a închis la cel mai scăzut nivel din ultimele luni.

Indicele FTSE 100 a încheiat ziua în scădere cu 197 de puncte, sau cu 2,6%, la 7.297. Aceasta este cea mai gravă scădere din 26 noiembrie, când apariția variantei Omicron a zdruncinat piețele.

Și acțiunile americane au coborât la minime, luni, pe fondul unei volatilități intense. Investitorii sunt îngrijorați de o posibilă creștere a dobânzii de politică monetară, în ședința de miercuri a Rezervei Federale, dar și de tensiunile geopolitice în creștere.

Indicele bursier de la New York S&P 500 a scăzut luni cu peste 3%. Aproximativ 180 dintre acțiunile din indice erau în scădere cu peste 20% față de ultimele maxime, inclusiv companii de profil precum Moderna, Twitter, Netflix și Salesforce. Săptămâna trecută, S&P 500 a suferit cele mai mari pierderi de când pandemia a zguduit piețele financiare globale în martie 2020.

Acțiunile la marile grupuri tehnologice din SUA au fost printre cele mai afectate de pe Wall Street, împingând indicele Nasdaq Composite cu 4% mai jos. Apple a scăzut cu 3,3%, iar Microsoft a scăzut cu 4,8%. Sectorul tehnologic este de departe cel mai mare din S&P 500 și a scăzut cu peste 15% în acest an.

Dow Jones Industrial Average a scăzut luni cu peste 1.000 de puncte, respectiv cu 2,9% la 33.236,25.

Vix, așa-numitul indicator al fricii de pe Wall Street, care măsoară volatilitatea așteptată pe indicele de acțiuni S&P 500, a urcat la 38,6 puncte – cel mai mare din ianuarie 2021, când nebunia acțiunilor meme a zguduit Wall Street.

Indicele Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 1,5%, iar indicele Hang Seng Tech din Hong Kong a scăzut cu 2,8%.

Nici piața criptomonedelor nu a scăpat

Bitcoin a atins minimul ultimelor șase luni. La amiază, Bitcoin se tranzacționa la 35.347 dolari, în scădere cu 2,6%. Ulterior, Bitcoin a scăzut la aproximativ 33.800 dolari, în scădere cu peste 5% în ultimele 24 de ore. Bitcoin s-a tranzacționat la peste 68.000 dolari în noiembrie.

Ce pregătește FED

Piețele se pregătesc ca Fed să majoreze ratele dobânzilor pentru a încerca să controleze inflația, care este la cel mai înalt nivel din aproape patru decenii. Banca centrală a menținut ratele pe termen scurt aproape de zero de când pandemia a lovit economia globală în 2020.

Unii economiști și-au exprimat îngrijorarea că Fed vine deja prea târziu pentru a combate inflația ridicată. Alți economiști spun că își fac griji că Fed ar putea acționa prea agresiv. Ei susțin că numeroase creșteri ale ratelor dobânzii ar risca să provoace o recesiune și nu ar încetini inflația în niciun caz.

Goldman Sachs a transmis în weekend că se așteaptă ca Fed să semnaleze că va începe să majoreze din martie ratele dobânzilor de la minimele acum istorice. Banca a avertizat, de asemenea, clienții că Fed ar putea crește ratele de peste patru ori în acest an.

„Cu siguranță sunt multe pe masă săptămâna aceasta și cred că comportamentul pieței și toate aceste riscuri cu care se confruntă într-adevăr testează curajul investitorului pe termen lung”, a declarat JoAnne Feeney, partener la Advisors Capital Management, pentru Bloomberg TV.