Se extind tensiunile dintre NATO şi Rusia în afara zonei de est a Europei!
Artica devine noua zonă fierbinte între NATO şi Rusia? Nici China nu s-a lăsa mai prejos
Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Alianţa Nord-Atlantică nu-şi poate permite un vid de securitate în Arctica, o zonă ce a devenit obiectul unei competiţii strategice cu Rusia, dar şi cu China.
“Nu ne putem permite un vid de securitate în Marele Nord. Aceasta ar putea alimenta ambiţiile ruse, ar expune NATO şi ar spori riscul unor neînţelegeri. (…)
Observăm de asemenea un interes în creştere al Chinei faţă de această regiune”, a declarat, vineri, Jens Stoltenberg, adăugând că Beijingul are ambiţia de a-şi stabili o prezenţă în Arctica.
“Pentru toate aceste motive, Marele Nord este o regiune de importanţă esenţială pentru toţi aliaţii. Iată de ce NATO şi-a sporit prezenţa militară în nord”, a mai precizat şeful NATO, citat de AFP.
Rusia îşi doreşte să fie un actor dominant în regiunea arctică
Declaraţiile lui Jens Stoltenberg au fost făcute în timpul unei vizite la baza Bardufoss, nordul Norvegiei, unde au loc importante exerciţii militare.
În ultimii ani, Rusia şi-a intensificat activităţile militare în regiunea arctică, a remarcat secretarul general al NATO. Ruşii şi-au modernizat vechile baze şi au construit altele noi în Arctica, fiind clară ambiţia de a fi un actor dominant în regiune.
De cealaltă parte a frontierei cu Norvegia, peninsula rusă Kola găzduieşte în special puternica Flotă Nordică, o concentrare enormă de arme nucleare şi nenumărate instalaţii militare.
Exerciţiul NATO Cold Response 2022 din Norvegia
Reamintim că în Norvegia, pe 14 martie, a debutat exerciţiul militar Cold Response 2022, la care participă 30.000 de soldaţi din 25 de ţări NATO, dar şi din Suedia şi Finlanda, doi parteneri apropiaţi ai Alianţei, pe fondul crizei dintre Occident şi Rusia legate de războiul din Ucraina.
Cold Response 2022 vizează testarea capacităţii Norvegiei de a primi întăriri străine în cazul unei agresiuni din partea unei ţări terţe, în virtutea articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.
Organizate o dată la doi ani, aceste manevre maritime, aeriene, amfibii şi terestre se desfăşoară pe mari porţiuni ale teritoriului norvegian, inclusiv în zona arctică, însă la câteva sute de kilometri de frontiera ruso-norvegiană.