Tensiunile Rusia – Ucraina ating noi cote maxime. Mutare teribilă făcută de Putin în plină criză

Sursă: Dreamstime

Criza Rusia-Ucraina continuă să țină lumea cu sufletul la gură, în speranța că eforturile diplomatice vor preveni escaladarea tensiunilor și începerea unui război. Oficialii ruși insistă că NATO reprezintă un pericol pentru securitatea națională a Rusiei, în timp ce Occidentul, care se teme de un atac al rușilor, ameninţă cu sancţiuni dure într-un astfel de caz, scrie Kansascity.

La graniţele Ucrainei, situaţia este în continuare neschimbată. Pe de altă parte, în regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk, localnicii se aşteaptă oricând la un atac, scrie Kansascity.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a purtat discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce liderul rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său argentinian, Alberto Fernandez. Între timp, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea că Rusia continuă să maseze trupe de-a lungul granițelor Ucrainei, inclusiv în Belarus.

Stoltenberg a declarat că Moscova a desfășurat acum mai multe trupe și echipamente în Belarus, decât în ultimii 30 de ani.

Acuzații și amenințări de-o parte și de alta

Rusia are peste 100.000 de militari staționați lângă granițele de nord și de est ale Ucrainei, stârnind îngrijorarea că ar putea invada din nou, așa cum a făcut-o în 2014. Oficialii ruși neagă că plănuiesc o invazie, iar Stoltenberg a cerut Rusiei ”să renunțe la dezescaladare” și a repetat avertismentele Occidentului, conform cărora „orice agresiune a Rusiei ar avea consecințe grave”.
În paralel, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a deplasat la Minsk, pentru a monitoriza pregătirile pentru principalele jocuri de război Rusia-Belarus, care sunt aşteptate să aibă loc în perioada 10-20 februarie.

Discuții pe axa Kiev-Ankara

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a vizitat pe omologul său ucrainean la Kiev, spunând că dorește „o atmosferă de pace și încredere în regiune”. Erdogan a subliniat, de asemenea, sprijinul Turciei pentru integritatea teritorială a Ucrainei, numind-o „partener strategic și vecin”. „

La Moscova, Putin s-a întălnit cu președintele argentinian Alberto Fernandez și a discutat la telefon cu președintele francez Emmanuel. Macron.

Întâlnire crucială Putin-Xi Jinping

Putin a mers apoi la Beijing, pentru a consolida legăturile Rusiei cu China și a-și coordona politicile în fața presiunii occidentale.

Discuțiile cu președintele Xi Jinping vor marca prima întâlnire a celor doi lideri, față în față, după 2019, și vor contribui la consolidarea unei relații personale puternice și a unui parteneriat solid între cele două state ex comuniste rivale.

Iuri Ușakov, consilierul pentru afaceri externe al lui Putin, a declarat că vizita va marca o nouă etapă în parteneriatul Rusia-China, pe care l-a descris drept „un factor-cheie care contribuie la o dezvoltare globală durabilă și ajută la contracararea activităților distructive ale anumitor țări”. Ușakov a subliniat că Beijingul sprijină Rusia în actuala confruntare cu Ucraina.