Surse guvernamentale citate de The Guardian declară că Marea Britanie are în plan să propună NATO o desfăşurare „majoră” de forțe pentru consolidarea frontierelor Europei.

Decizia Londrei vine ca un răspuns în fața mișcărilor de trupe ruse la granița cu Ucraina. Aceeași sursă precizează că orice incursiune rusă în Ucraina va fi întâmpinată cu sancțiuni rapide și ar avea efecte devastatoare pentru ambele părți.

În același timp, premierul Boris Johnson mai are în plan să meargă săptămâna viitoare în Ucraina și va vorbi la telefon și cu președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit unui comunicat transmis de Executivul britanic, Boris Johnson vrea să fie sigur că aliații NATO pot fi sprijiniți având în vedere situația actuală.

„Am ordonat forțelor noastre armate să se pregătească de o desfășurare în Europa săptămâna viitoare, asigurându-ne că suntem capabili să ne sprijinim aliații din NATO”, a declarat premierul Boris Johnson într-un comunicat. Potrivit AFP, este vorba despre trupe, nave de război și avioane de luptă.

În același timp, sursa citată mai arată că premierul britanic ia în considerare cea mai mare ofertă posibilă pentru membrii NATO din țările nordice și baltice. Mai exact, este vorba despre dublarea numărul de soldați și de trimiterea de arme defensive în Estonia, potrivit Reuters. Marea Britanie are în prezent 1.150 de soldaţi dislocaţi în Europa de Est, menționează AFP.

De menționat este faptul că Boris Johnson a avertizat deja Rusia în legătură cu ultimele mișcări făcute.

„Acest pachet ar trimite un mesaj clar Kremlinului – nu vom tolera activitatea lor destabilizatoare și vom fi întotdeauna alături de aliații noștri din NATO în fața ostilității ruse”, a declarat Boris Johnson.

Boris Johnson, îngrijorat de atitudinea Rusiei

Totodată, premierul britanic a mai adăugat că dacă liderul rus nu se va opri, urmările vor fi catastrofale.

„Dacă preşedintele rus Vladimir Putin ar alege calea vărsării de sânge şi a distrugerii în Ucraina, ar fi o tragedie pentru toată Europa”, a adăugat el. „Ucraina trebuie să rămână liberă să-şi aleagă singură propriul viitor”, a mai spus premierul britanic.

După ce a fost criticat că nu a intervenit suficient în criza dintre Kiev și Moscova, premierul britanic și-a intensificat eforturile diplomatice. Astefel, acesta urmează să se întâlnească cu omologii săi din NATO la începutul lunii viitoare. Pe de altă parte, ministrul britanic de externe și cel al apărării vor merge amândoi la Moscova pentru discuții cu omologii lor ruși în zilele următoare, în încercarea de a domoli tensiunile.

Ceea ce se întâmplă în prezent nu s-a mai văzut vreodată în ultimii ani. Mai exact, relaţiile dintre Rusia şi Occident au atins cel mai scăzut punct de la Războiul Rece.

Astfel, în ultimele luni, Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei, generând temeri legate de o invazie. Deşi guvernul rus neagă orice plan în acest sens și insistă asupra unor garanţii scrise pentru securitatea Rusiei, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO, ceea ce se întâmplă pare să fie diferit.