Potrivit Afp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat miercuri atacurile aeriene ruseşti în Siria soldate cu zeci de morţi în rândurile rebelilor pro-Ankara, acuzând Moscova că nu doreşte o „pace durabilă” în această ţară devastată de război, informează agerpres.
„Faptul că Rusia a atacat un centru de antrenament al Armatei Naţionale Siriene în regiunea Idlib este semnul că o pace şi stabilitate durabile nu sunt dorite”, a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.
Aceasta este prima reacţie a Turciei după loviturile ruseşti, care au vizat luni o tabără de instruire a „Faylaq al-Sham”, o grupare aliată Ankarei, în nord-vestul Idlib, ucigând 78 de combatanţi şi rănind alţi peste 90, foarte aproape de frontiera turcă.
Un număr mare de victime
De menționat este faptul că atacurile s-au soldat cu cel mai mare număr de victime din ultimele opt luni în regiunea Idlib, ultimul bastion major jihadist şi al rebelilor în Siria, şi din care o parte scapă controlului Damascului, al cărui aliat-cheie este Moscova.
Grupări rebele pro-Ankara au bombardat poziţii ale regimului sirian în provincie, ucigând 15 combatanţi loialişti, ca represalii la raidurile ruseşti, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).
Erdogan nu s-a oprit aici. Președintele turc a ameninţat miercuri cu o nouă ofensivă în Siria, dacă militanţii kurzi nu sunt eliminaţi de la graniţa turco-siriană, susţinând că Ankara are dreptul legitim să acţioneze din nou, potrivit Reuters.
„Dacă teroriştii nu sunt eliminaţi, aşa cum ni s-a promis, avem dreptul legitim să ne mobilizăm încă o dată”, a afirmat preşedintele turc, într-un discurs susţinut în faţa parlamentarilor din partidul său AKP în legislativul ţării.
În cursul ofensivei de acum un an, cu sprijinul rebelilor sirieni, Turcia a preluat controlul asupra unui teritoriu frontalier cu o lungime de 120 km şi o adâncime de circa 30 de km în nord-estul Siriei de la miliţia kurdă Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră grupare teroristă.
Această incursiune a fost condamnată pe larg de către aliaţii occidentali ai Ankarei, întrucât YPG era principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS) care a ajutat coaliţia internaţională condusă de SUA să învingă gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria.
Provincia Idlib (nord-vest), cu trei milioane de locuitori, este dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham, dar alte grupări rebele, mai puţin influente, sunt de asemenea active în zonă.
Un armistiţiu decretat în martie în urma unui acord ruso-turc a stopat o nouă ofensivă a regimului Assad, care reuşise în câteva luni să ocupe câteva mici teritorii care îi scăpau de sub control.