Direcţia Generală Antifraudă Fiscală avertizează asupra unei tentative frauduloase de colectare a unor date confidențiale (phishing).
ANAF recomandă tuturor reprezentanților operatorilor economici sa ignore orice solicitare de date confidenţiale primită de la adrese de email cu origine îndoielnică, precum cele anexate. Precizăm că inspectorii antifrauda pot accesa aceste informaţii din bazele de date ale ANAF, iar orice alte date suplimentare sunt solicitate oficial în cadrul controalelor antifraudă inopinate.
Phishingul se poate face prin multe alte metode. Pe de o parte, utilizatorul este păcălit să-şi introducă de bună voie datele pe anumite site-uri clonă, şi pe de altă parte se poate face prin diverşi viruşi (care interceptează toate operaţiile care se efectuează pe calculatorul gazdă şi când observă date cu caracter confidenţial le trimite la o anumită adresă) sau prin pharming.
Ca si metode de protecţie, în primul rând multă atenţie când este vorba de lucrul cu bani pe internet. Utilizatorul trebuie să verifice în primul rând că este vorba de o conexiune https (securizată), însă chiar şi aşa, nu este suficient, deoarece există şi phishinguri cu https. Utilizatorii de internet trebuie să aibă o soluţie de securitate instalată care să conţină un antivirus şi un filtru antiphishing.