Centrul rețelei-Soros a început pe 30 martie o campanie care a ținut o lună și al cărei scop a fost - și nu pentru prima dată - ca Uniunea Europeană să adopte o poziție fermă față de Ungaria și conducătorii săi, care "încalcă vizibil dreptul internațional și îi amenință pe cetățenii europeni".
Tentativa s-a dovedit a fi fără succes, în contextul în care vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourová, a confirmat oficial că nu există nici un temei pentru începerea procedurii împotriva Ungariei, a precizat Institutul Nézőpont, într-un studiu realizat recent şi remis vineri ziarului „Magyar Nemzet”.
Institutul Nézőpont a subliniat: Centrul rețelei-Soros a demarat o campanie la sfârșitul lunii martie care a ținut o lună și al cărei scop a fost îndemnarea UE pentru adoptarea unei poziții ferme față de Ungaria și conducătorii săi, care „încalcă în mod vădit dreptul internațional și îi amenință pe cetățenii europeni”.
„Rețelele lui Soros au mișcat tot ce se putea mișca atât în țară, cât și în străinătate, dar cu excepţia producerii unor perturbații, nu au reuşit să obţină prea mult, deoarece vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourová, a confirmat și în mod oficial că nu există niciun temei pentru începerea procedurii împotriva Ungariei”, se arată în analiza institutului, care precizează: Campania a fost o tentativă concertată menită să convingă instituțiile și decizionalii politici (în cazul Ungariei pe liderii Uniunii Europene), care s-au numit independenți și profesionali, în vederea sancţionării guvernului – ales în cadrul alegerilor libere – al unei țări suverane, membre a UE.
Prin campania sa de documentare, organizată în Ungaria și în străinătate în contextul legii privind apărarea împotriva coronavirusului, precum și prin prezentarea corelației (personale și instituționale), studiul Institutului Nézőpont scoate la iveală tocmai acest mod de funcționare a rețelei-Soros.
„George Soros nu a lăsat nimic la voia întâmplării, deoarece ultima sa campanie politică nu a fost lansată nici măcar prin organizația sa de la Bruxelles, Open Society European Policy Institute, ci declarația de război a fost dată de Open Society Foundations (OSF) cu sediul la New York, fix în aceeași zi în care Legislativul de la Budapesta a adoptat legea privind apărarea împotriva coronavirusului. Potrivit unui comunicat, care nu era mai mare de șase propoziții, Open Society Foundations condamnă (!) decizia Parlamentului ungar, numindu-l pe premierul Ungariei drept viitorul dictator, cu tendințe autoritare. Ba mai mult, comunicatul a precizat că această lege abrogă organizarea alegerilor în viitor, ceea ce este fals. De asemenea, comunicatul a solicitat, pe lângă Uniunea Europeană, ‘comunității internaționale’ condamnarea Ungariei”, se arată în studiul Institutului Nézőpont.
Institutul Nézőpont examinează pe rând, pas cu pas, modul în care rețeaua-Soros a încercat să denigreze Ungaria prin mass-media și la nivel internațional. Procedura este instructivă, deoarece nu a avut loc pentru prima oară și probabil nu va fi nici pentru ultima oară o asemenea campanie împotriva lui Viktor Orbán.