Teodor Baconschi afirmă, într-un interviu acordat agenţiei AP, că în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene nu există un consens cu privire la un vot în problema palestiniană, dar în cazul în care se degajă un asemenea consens, România îl va respecta.

Baconschi a mai declarat vineri pentru AP că România consideră că ‘un stat palestinian viabil, care reprezintă un ideal politic legitim, depinde de negocieri directe între amândouă părţile’, o referire la eforturile dificile de pace israeliano-palestiniene.

Palestinienii au afirmat că vor cere săptămâna viitoare Consiliului de Securitate al ONU să-i accepte ca membru deplin în rândul Naţiunilor Unite. Washingtonul s-a angajat să folosească dreptul de veto împotriva acestui demers, aminteşte AP.
Separat, Teodor Baconschi a luat apărarea sistemului SUA de apărare antirachetă ce urmează să fie amplasat în Europa de est, la câteva zile după ce România a semnat la Washington un acord privind găzduirea unei componente cruciale a acestui scut.

"Întregul sistem este pur defensiv" – a subliniat ministrul român de externe în interviul pentru AP. "Ne întăreşte poziţia strategică", a adăugat el.

Teodor Baconschi a vizitat săptămâna aceasta SUA, împreună cu preşedintele Traian Băsescu, şi se va întoarce în Statele Unite luni, pentru a participa la sesiunea Adunării generale a ONU, menţionează Associated Press.

În condiţiile în care Rusia se opune sistemului antirachetă planificat, despre care se teme că ar putea reprezenta o ameninţare pentru propriile-i rachete nucleare sau le-ar putea submina capacitatea disuasivă, Baconschi a insistat că Rusia, cu care România are o relaţie uneori tensionată, nu trebuie să fie preocupată.

"Lucrăm cu sinceritate la un dialog politic bun" cu Rusia, a declarat el, citat de AP.

Rusia mai este preocupată şi de influenţa României în fosta republică sovietică Moldova, unde peste 80% din cei 4.1 milioane de locuitori sunt de origine română, mai aminteşte Associated Press. În ultimii ani, influenţa Moscovei în RMoldova s-a estompat, deşi această ţară continuă să se afle într-un impas politic, comuniştii pro-ruşi reuşind să-l blocheze pe candidatul guvernului proeuropean la preşedinţie.
SURSA: Agerpres