"Considerăm că aderarea la OCDE nu constituie un scop în sine, ci o modalitate de a impulsiona agenda noastră de reforme interne şi, în acelaşi timp, o evoluţie firească după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană. Pentru noi, această reuniune este o bună oportunitate de a confirma interesul de a deveni un membru al familiei OCDE. Dăm o înaltă apreciere şi ne însuşim valorile pe care OCDE le reprezintă – respectabilitate şi responsabilitate, prezervarea încrederii şi bunăstării cetăţenilor noştri, precum şi acces la cele mai bune politici şi practici disponibile, într-un spectru larg de domenii", a precizat Meleşcanu, în discursul rostit în faţa Consiliului organizaţiei, format din reprezentanţii permanenţi ai statelor membre OCDE, într-o reuniune dedicată României, prezidată de secretarul general.
Potrivit unui comunicat al MAE citat de Agerpres, discursul ministrului român a fost urmat de un dialog cu reprezentanţii permanenţi ai statelor membre OCDE.
Vizita ministrului român de Externe a avut ca scop promovarea obiectivului României de aderare la OCDE, asumat la nivel politic şi de către toate componentele societăţii, precum şi prezentarea evoluţiilor recente din ţara noastră, cu accent pe stabilitatea şi perspectivele macroeconomice, programul de reforme al guvernului şi participarea României la activităţile Organizaţiei şi la iniţiativele regionale şi globale, se arată în comunicatul citat.
OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.
Cei 35 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.