Acesta a mai precizat că bugetul consolidat crește cu 7,8 miliarde de lei, iar primăriile vor primi în plus suma de 1,8 miliarde de lei.
"În octombrie, la a doua rectificare, vom face o analiză să vedem cum au fost cheltuite sumele alocate la această rectificare. Dacă nu s-au cheltuit, vom proceda la fel: să alocăm sumele în zonele de interes în economie, să se cheltuie eficient", a explicat Teodorovici.
Citiţi mai multe despre rectificare bugetară
El a precizat că la actuala rectificare bugetară s-a ţinut cont de modul în care au fost cheltuiţi banii şi nu au fost realizate alocări artificiale, necorelate cu necesităţile.
Ministrul Finanţelor a reamintit că actuala rectificare bugetară este una pozitivă, nu afectează ţinta de deficit de 1,86% din PIB pentru 2015.
În plus, Eugen Teodorovici a subliniat că rectificarea bugetară a fost discutată şi cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, iar aprecierea acestora a fost pozitivă.
Şeful Finanţelor a menţionat faptul că şi Consiliul Fiscal a apreciat că menţinerea cotei de deficit pentru acest an este una fezabilă.
Guvernul a aprobat pe 28 iulie prima rectificare bugetară pe anul în curs, în forma propusă de Ministerul de Finanţe. Executivul a luat în calcul o creştere economică de 3,3% anul acesta, în creştere de la 2,5%, cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015, potrivit proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
În aceste condiţii, s-a propus majorarea, atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor bugetului general consolidat, pe sold, cu suma de 4,46 miliarde de lei, astfel încât deficitul bugetului general consolidat să se menţină nemodificat ca valoare nominală, respectiv 13,004 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, deficitul creşte de la 1,83% la 1,86%, ca urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2015. AGERPRES