În această toamnă se vor lansa cereri de proiecte atât pentru zona medicală, cât şi pentru cea rurală şi cea privată, astfel încât sumele atrase de România din fondurile europene să atingă ţinta de 80% propusă pentru exerciţiul bugetar 2007-2013, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Astfel, în lunile septembrie şi octombrie vor fi lansări de cerere de proiecte, din economiile făcute, prin care unităţile medicale vor putea fi dotate cu angiografe, iar cele care se ocupă de tratamentul copiilor născuţi cu malformaţii la inimă vor beneficia atât de echipamente noi, cât şi de pregătirea cadrelor medicale cu ajutorul unor specialişti din afara ţării.
De asemenea, în cadrul unei întâlniri avute cu primarii din judeţul Bistriţa-Năsăud, Eugen Teodorovici le-a comunicat acestora, potrivit Agerpres, că cei care au executat lucrări de infrastructură apă şi canal din resurse bugetare proprii şi au respectat procedurile de achiziţii pe modelul fondurilor europene îşi pot recupera sumele din fondurile europene. Ministrul Fondurilor Europene s-a arătat încrezător că, prin aceste măsuri, nivelul sumelor intrate în ţară din fonduri europene poate atinge 3,4 miliarde de euro până la sfârşitul anului.
”Anul trecut au intrat în ţară 2,8 miliarde de euro. Anul acesta, până în prezent, au intrat deja 2 miliarde, asta înseamnă că până la final de 2014 estimăm că suma aceasta va fi mult mai mare de 3 miliarde, undeva poate în jur de 3,4 miliarde euro, deci intrări în ţară. (…) De asemenea, anul trecut am trimis facturi către Bruxelles în valoare de 3,5 miliarde euro; anul acesta estimăm să atingem cel puţin acelaşi nivel de facturi trimise către Comisia pentru rambursare”, a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.
Ministrul Eugen Teodorovici a menţionat şi faptul că, începând cu luna octombrie, vor fi lansate cereri de proiecte pe actualul exerciţiu bugetar 2014-2020, chiar dacă în prima fază sumele necesare pentru rambursări vor fi antamate din bugetul de stat.
”Chiar dacă programele operaţionale nu vor fi încă aprobate de Comisia Europeană (…), ca să nu aşteptăm această procedură foarte lungă, pe zonele în care noi suntem siguri că cei de la Comisie nu vor face observaţii, acolo putem să lansăm aceste noi cereri de proiecte, atât pentru zona privată, cât şi pentru zona publică. După ce programele vor fi aprobate, noi putem trimite CE cereri de rambursare, în cazul în care anul acesta vor avea loc şi plăţi. Le vom antama în primul rând din bugetul de stat”, a explicat ministrul.
Ministrul Fondurilor Europene a participat, sâmbătă, la întâlniri cu primarii şi cu mediul de afaceri din judeţul Bistriţa-Năsăud, la care au mai fost prezenţi ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, şi ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici.