Teodorovici aruncă bomba! Ce spune ministrul Finanțelor despre împrumuturile la bănci

Eugen Teodorovici a anunțat astăzi o schimbare majoră în strategia Ministerului de Finanțe, oferind câteva declarații tari cu privire la împrumuturile la bănci.

Având în vedere că Ministerului Finanțelor îi este din ce în ce mai greu să se împrumute din piața internă, ca urmare a ofertelor nemulțumitoare înaintate de bănci, Teodorovici anunță că vor apela la altă strategie și anume la folosirea banilor din trezorerie. Trebuie specificat însă că, în mod normal, utilizarea bufferului din trezorerie este o variantă la care autoritățile ar trebui să apeleze în situații de criză.

„Apropo de împrumut, ieri eu am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici ‘ruşinea nu ştiu care’. Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine – avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (…) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile. Doi la mână: nu putem să cumpărăm la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Şi atunci decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta şi aceasta a fost decizia de ieri”, a afirmat Teodorovici, la Parlament.

Încă de la începutul anului, Ministerul Finanțelor Publice s-a văzut nevoit să facă eforturi din ce în ce mai mari pentru a se împrumuta din piața internă, ofertele înaintate de bănci nefiind „pe măsura dorinței”. 

MFP a încercat să se împrumute luni, 28 ianuarie, de 400 milioane de lei, de pe piața internă. Cei 7 dealeri primari au transmis câteva oferte, dar în valoare de 30% din suma cerută. Având în vedere ofertele băncilor, Finanțele au refuzat. 

Întrebat dacă ofertele înaintate de bănci reprezintă o reacție la OUG 14, Teodorovici a declarat că pentru a afla acest lucru, a cerut o întâlnire între cei trei actori.

„Nu ştiu, trebuie să avem o discuţie şi cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a vedea. Eu am încercat să avem această discuţie în trei actori: Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi Asociaţia Română a Băncilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte şi am spus că era corect să discutăm la aceeaşi masă. Totuşi, Banca Centrală a solicitat o discuţie în CNSM, în 4 februarie, înţeleg că este de interes acest subiect şi atunci corect este să avem o discuţie cu cărţile pe masă şi cu toţi actorii implicaţi,” a declarat Teodorovici.