Codul Fiscal ar putea fi finalizat în Parlament până la finalul acestei luni, însă nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, a declarat luni ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Forumului Regional al Apei Dunărea - Europa de Est 2015.
'Avem şansa să încheiem în această lună în Parlament Codul Fiscal, dar nu va fi aprobat decât cu acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi al Băncii Mondiale. Este foarte important ca acest Cod să fie agreat de partenerii noştri internaţionali pentru a-i da consistenţă şi credibilitate', a precizat Teodorovici.
De asemenea, el am mai spus că se aşteaptă ca la întâlnirea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, din 14 iulie, să se anunţe că România este din nou în acord cu Fondul Monetar Internaţional şi are şanse să îl încheie su succes, şi că va încheia anul cu bugetul în ţintele de deficit asumate.
Tolosa (FMI): Proiectul de Cod Fiscal trebuie revizuit semnificativ pentru ca Executivul să se încadreze în ţinta de deficit în 2016
Proiectul de Cod Fiscal aflat în prezent în dezbatere parlamentară va trebui revizuit semnificativ pentru că, altfel, Guvernul nu va reuşi să se încadreze în ţintele de deficit stabilite cu instituţiile financiare internaţionale pentru 2016, susţine reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în România, Guillermo Tolosa.
"Estimările noastre sunt că proiectul de Cod Fiscal, în forma actuală, va trebui revizuit semnificativ, pentru că doar tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă. Credem că ţintele Guvernului pentru acest an vor fi atinse, dar pentru anul viitor este mult de lucru pentru a-şi putea atinge obiectivele", a declarat, joi, reprezentantul FMI, la conferinţa Euromoney 'The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe'.
Despre anularea promisiunilor de relaxare fiscală, Capital a scris aici:
El a precizat că discuţiile din cadrul misiunii tehnice, care a avut loc la finalul lunii mai, au mers bine, însă FMI aşteaptă de la Guvernul României decizii care să ducă la îmbunătăţirea situaţiei viitoare, astfel încât să se poată modifica proiecţia asupra deficitului şi să se încadreze în ţinte, pentru ca programul să continue cu succes.
"Am făcut progrese mari în a înţelege situaţia fiscală. Însă am descoperit că va apărea un gol semnificativ la venituri în 2016", a subliniat Tolosa, adăugând că deficitul de venituri este considerabil.
Pe de altă parte, GuillermoTolosa a spus că au existat discuţii intense şi în ceea ce priveşte reformele structurale.
"Am văzut ceva progrese în ceea ce priveşte preţul la energie şi situaţia companiilor de stat din sectorul energiei, unde au fost recent luate nişte decizii. Cu certitudine, sectorul de energie este în mijlocul preocupărilor noastre, are pierderi mari şi credem că trebuie să avem o înţelegere profundă de ce există aceste pierderi şi să se ia măsuri pentru a rezolva problemele", a mai spus reprezentantul FMI.
În acest context, Fondul Monetar recomandă Guvernului să întreprindă studiile şi analizele necesare pentru a restabili viabilitatea acestor companii, pentru că acum sunt compromise.
Actualul acord al României cu instituţiile financiare internaţionale expiră în septembrie. Până atunci, ar trebui să mai existe o misiune de evaluare a economiei româneşti.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, la finele lunii trecute, că Executivul va continua discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene în perioada 19-30 iunie, la Bucureşti, iar autorităţile speră ca acordul să fie încheiat în septembrie "cu succes".
'România are şansa să aibă un Cod Fiscal cu foarte multe măsuri de relaxare fiscală, un acord cu FMI şi un buget care respectă limitele asumate la nivel european. România are o şansă să demonstreze în Europa că este o forţă economică', a mai spus ministrul Finanţelor.
Potrivit proiectului de modificare pentru Codul Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, impozitul pe construcţii speciale urmează să fie eliminat din 2016 iar cota unică de impozitare ar putea scădea de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.
Alte modificări vor fi aplicate pentru sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariaţi va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situaţii înscrise în registrul comerţului -dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare.
Contribuţiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.