Deși guvernul se laudă cu creșterea economică-record, măsurile în legătură cu care poate fi auzit vorbind ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, în ultima vreme, țin mai degrabă de un program de austeritate, decât de o perioadă de boom economic. Miza: gaura uriașă din buget.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că pe 31 iulie va fi prezentată în Guvern prima propunere de rectificare bugetară pentru acest an. Teodorovici spune că scăderea cheltuielilor bugetare este o abordare corectă pe care trebuie să o aibă orice demnitar:
”Tot s-a vorbit de scăderi de cheltuieli. Este abordarea corectă, abordarea de bun simţ pe care trebuie să o aibă orice demnitar, mai ales ministrul de Finanţe, să ceară ca banul public să fie cheltuit în mod justificat şi pe acţiuni care aduc creştere în economie, nu pe activităţi care nu se justifică”.
Deși a insistat asupra faptului că ”tot ce înseamnă obligaţii legate de veniturile românilor, salarii şi pensii, vor fi asigurate”, ministrul de Finanțe a venit, în ultima vreme, cu propuneri de măsuri pentru limitarea discrepanței dintre cheltuielile și veniturile bugetare, mai precis o gaură de 7 miliarde de lei la bugetul statului, care mai degrabă contrazic declarația sa.
În primul rând, este vorba de anunțul făcut recent de Teodorovici privind planul de măsuri ce vizează restructurarea personalului bugetar din ministere și din companiile de stat. El s-a arătat nemulțumit de numărul mare de minstere și de companii de stat, precum și de numărul mare al angajaților în ministere, vorbind și de această dată despre eficientizarea cheltuielilor publice.
O altă măsură pentru limitarea cheltuielilor bugetare este și înghețarea angajărilor la stat, pe care guvernul Dăncilă a prins-o încă de la sfârșitul anului trecut într-o ordonanță, adoptată în decembrie.
Interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat este o altă propunere înaintată de Teodorovici, ce aduce mai degrabă aminte de vremurile austerității, decât să se potrivească unei perioade de boom economic, așa cum prezintă guvernul starea economiei în prezent.
Însă ministrul de Finanțe nu a vorbit, în ultima vreme, doar de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, ci a înaintat și propuneri pentru sporirea veniturilor la bugetul de stat, propuneri care trimit din nou cu gândul la perioada de tristă amintire a guvernării Boc: introducerea impozitului forfetar, pe care au urma să îl plătească peste 1 milion de firme, dar și impozitarea progresivă a pensiilor speciale, în contextual în care guvernul ar încălca o decizie a Curții Constituționale, dacă ar încerca eliminarea lor prin intermediul unui act normativ.
Întrebat dacă are în vedere o majorare a ţintei de deficit, ministrul Finanţelor a răspuns, miercuri, că nu s-a luat acest subiect în discuţie şi se rămâne pe deficitul asumat, de 2,76%.