Ministrul Finanţalor, Eugen Teodorovici, a anunţat, începând de la 1 ianuarie 2019, o plafonare preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o măsură necesară pentru că, spune el, producătorii vând gazele naturale extrase la un preţ de trei ori mai mare decât preţul de producţie. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022, potrivit ministrului Teodorovici.
Această măsură, potrivit ministrului, va proteja atât consumatorii casnici, cât şi firmele. „Este o măsură avută în vedere pentru a proteja atât consumatorii casnici, cât şi mediul economic. Din păcate, comportamentul unor companii din diferite sectoare de activitate ale economiei arată foarte clar un dispreţ faţă de ce înseamnă economia din România. Un comportament, desigur, în baza unor legi existente, dar un comportament, nu ştiu dacă pot să-l numesc imoral, dar incorect faţă de ce înseamnă economia din România, acolo unde aceste companii şi-au găsit, să spunem aşa, proiecte, dezvoltă proiecte (…) Prin diferite metode, fie, cum este cazul sectorului de gaze, prin aceste preţuri, prin diferenţe foarte mari între ce înseamnă preţ de producţie şi preţul final pe care consumatorul îl plăteşte”, a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Teodorovici susţine că producătorii de gaze vând gazele naturale extrase la un preţ de trei ori mai mare faţă de preţul de producţie, iar măsura plafonării va fi aplicată până la 28 februarie 2022.
„Preţul de achiziţie plătit de furnizori pentru gazele din producţia internă curentă, necesare pentru acoperirea consumului clienţilor finali, nu poate depăşi valoarea de 68 lei/MWh, indiferent de vânzător. Necesitatea adoptării acestei măsuri a rezultat din comportamentul incorect aplicat de producători, care vând gazele naturale extrase la un preţ de trei ori mai mare faţă de preţul de producţie. Unul dintre efectele măsurii este de a majora potenţialul de creştere a economiei în ansamblu”, a spus ministrul.