‘Orice creştere, că vorbim de inflaţie, de ROBOR, cursul de schimb reprezintă o îngrijorare. Discuţia va avea loc săptămâna viitoare cu domnul guvernator (Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, n.r.) pentru a vedea exact modul în care acţionăm împreună’, a spus Teodorovici. 

El a precizat că inflaţia este influenţată atât de factori interni cât şi externi. 

‘Sunt şi factori interni şi externi, dar discuţia trebuie să aibă loc înainte de a ne pronunţa şi noi şi cei de la Banca Naţională. Inclusiv creşterea salarială poate să fie un element, dar avem şi factori externi, că vorbim de creşterea preţului barilului, creşterea preţului produselor din afara României, automat poartă un anumit rol în ceea ce se întâmplă la nivel naţional’, a explicat ministrul Finanţelor.

Autorităţile vor definitiva structura noii bănci pentru dezvoltare în acest an fiind, de fapt, o bancă de promovare, a mai declarat miercuri Eugen Teodorovici. 

‘Este un concept mai vechi, bancă de promovare, cum este cunoscută la nivel european. Sunt 6 state membre la nivel european care au un astfel de concept de bancă. Nu este o nouă bancă. Sunt anumite atribuţii care, în sistemul nostru de astăzi, având două bănci, o serie de atribuţii care vor fi alipite. Vor fi câteva zone prioritare precum infrastructură, agricultură, IMM-uri, energie, sănătate, către care această bancă se va îndrepta cu precădere’, a spus Teodorovici. 

El a precizat că în Parlament sunt două proiecte cu privire la o Bancă pentru Dezvoltare. 

‘Sunt modele la nivel european. Sunt două proiecte în Parlament, unul fiind deja la Camera Deputaţilor. Ideea e să avem un singur document la ieşirea din Parlament, care să reglementeze modul în care această bancă va trebui să îşi desfăşoare treaba la nivelul pieţei. În 2018 definitivăm ca structură’, a precizat ministrul Finanţelor. 

AGERPRES