Ordonanţa de urgenţă referitoare la declaraţia unică a fost adoptată, joi, de Guvern, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, precizând că actul normativ "schimbă fundamental" acest mecanism de plată a contribuţiilor.
„Această ordonanţă de urgenţă schimbă fundamental acest mecanism. Trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie, unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată, nu mai sunt patru plăţi anticipate, avem o singură plată, o singură dată de depunere, şi anume data de 15 iulie în acest an, fiind un an în care practic facem o tranziţie de la sistemul anterior la noul mecanism de declarare a contribuţiilor, urmând ca din anul următor să fie data de 15 martie ca dată de depunere a formularului şi, desigur, şi data de plată unică”, a declarat Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul a precizat că nu plata nu se mai face în patru tranșe, anticipate, ci o singură dată.
„Asta înseamnă că fiecare contribuabil are la dispoziția sa acele sume pe care ar fi trebuit să le plătească statului, nu se mai crează blocaje”, a mai spus Teodorovici.
„Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declarație unică în sistemul online și pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligațiilor de plată față de stat – impozit pe venit, CAS și CASS. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile față de stat, dacă depune online și plata e anticipată”, a precizat ministrul de Finanțe, citat de Digi24.
În ceea ce privește veniturile din drepturile de autor, Teodorovici a arătat că Executivul a mers pe varianta stopajului la sursă. Contribuabilii care obțin venituri din drepturi de autor și sunt și salariați vor fi în continuare scutiți de plata contribuțiilor pentru asigurări de sănătate și asigurări sociale.
Ministrul Finanțelor a mai precizat că, astăzi, procentul contribuabililor care au depus declarații în sistem online este de doar 5%. „Ceea ce arată foarte clar obligația, nevoia și logica schimbării acestui mecanism”, a susținut Teodorovici, adăugând că toți contribuabilii care vor avea nevoie de îndrumare pentru depunerea online vor primi ajutor.