"Sunt mai multe lucruri de prezentat. Vom începe cu modificările privind achizițiile publice. De ani de zile se discută de foarte multe blocaje pe această temă. Există un număr mare de contestații, de multe ori nejustificate. Sunt opinii diferite din partea tuturor structurilor statului implicate în acest proces de achiziții publice. Sunt mari diferențe pe produse și pe activități, ceea ce arată o concluzie a ceea ce s-a întâmplat până în prezent. În sedința de mâine se vor adopta câteva acte normative. Două ordonanțe de urgență și normele aferente de aplicare ale acestora care vor aduce schimbări majore", a declarat Ministrul Finanțelor, într-o declarație de presă difuzată live pe pagina de Facebook a Guvernului.
Cea mai importantă modificare o reprezintă, în scopul limitării contestațiilor, suma pe care va trebui să o depună cel care dorește să facă o contestație a unei achiziții.
"Avem o practică care a dus la blocarea unor investiții importante, aceea de a contesta pentru orice motiv, pentru anumite argumente. Am introdus câteva prevederi care vor face trimitere la o cauțiune pe care trebuie să o depună cel care contestă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care este de 2% din valoarea estimată a contractului, dar cuprinsă în intervalul de 35.000 de ron până la 880.000 lei. La instanță, când se depune o contestație, e un procent de 2% până la valoarea estimată sau valoarea contractului până la o sută de milioane și 1% pentru cele de peste un miliard de lei", a arătat ministrul Teodorovici.