„Regulamentul European, cum a fost şi în precedentul ciclu financiar, spune aşa: din momentul în care s-a dar startul, statele membre primesc un avans, în funcţie de anumite criterii – suprafaţă, populaţie. Îl primesc în mod automat, fără să facă nimic. După care, în momentul în care începi să cheltui la tine în ţară şi vrei să-ţi dea Bruxelles-ul banii înapoi, trebuie să ai acel sistem acreditat, adică agenţia, ministerul, autoritatea de management să fie acceptată”, a declarat Teodorovici.
Se ştie că autorităţile de management din România nu sunt acreditate în acest moment, aşa că proiectele pe bani europeni nu pot să fie demarate. „Cei care zic că nu e zero se leagă de avansuri. Acelea vin oricum, avansurile sunt trimise statului-membru ca să aibă o parte de cash-flow, ca să se folosească de banii aceia în cazul în care dă drumul la proiecte în ţară să-i folosească”, a arătat senatorul PSD.
Acesta a mai remarcat un lucru greu de explicat – banii veniţi ca avansuri de la Comisia Europeană nu sunt folosiţi, fiind lăsaţi într-un cont din străinătate al BNR. „Culmea, nu se finanţează cu ei. Statul român ţine banii aceştia de la Comisia European într-un cont al Băncii Naţionale în Frankfurt pe Main. Deci nici măcar eu, ca stat, nu mă folosesc de avansurile care au venit de la Comisie ca să-mi finanţez nevoile mele curente, să nu mă mai duc în piaţă să mă mai şi împrumut cu preţuri foarte ridicate”, a susţinut Teodorovici.