Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică despre efectele Ordonanţei de urgenţă 114/2018, act normativ cu impact negativ asupra mai multor sectoare, precum energie, telecom, sector bancar şi piaţa de capital.
Oficialul a declarat că în cursul acestei săptămâni se va întâlni cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru a discuta despre Ordonanţa de Urgenţă 114 şi, dacă se va ajunge la o concluzie pe partea bancară, se vor aduce modificări pentru ca „lumea să înţeleagă care este forma finală”.
„O să am şi eu o discuţie săptămâna aceasta cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor pentru că pe Ministerul de Finanţe aceasta este zona de care ne ocupăm noi, nu de energie, nu de comunicaţii. Sunt sectoare care aparţin altor colegi miniştri şi care au discuţii cu cei care reprezintă domeniul respectiv”, a spus Teodorovici, care a subliniat că s-ar putea dezbate direct în Camera Deputaţilor, deoarece s-au depus foarte multe amendamente, iar senatorii din Comisia de buget-finanţe s-ar putea să nu aibă timp să le discute.
Teodorovici afirmă că au fost discuţii în ceea ce priveşte exceptarea de la taxare a activelor financiare, precum titlurile de stat, împrumuturi pentru UAT-uri, împrumuturi pentru cofinanţarea proiectelor europene.
„Ordonanţa va rămâne aşa cum este ea, în forma de astăzi. Cred că la Comisia de buget-finanţe va rămâne în forma intrată în Senat şi, dacă vor fi discuţii, vor fi la Camera Deputaţilor. Sunt foarte mult amendamente, am înţeles. Nu cred că au timpul necesar colegii mei de la Comisia de buget-finanţe, din care şi eu fac parte, să discute toate amendamentele depuse. Aşa că cel mai bine ar fi pentru a se dezbate, cum se doreşte foarte mult – şi e normal să fie aşa – în Camera Deputaţilor”, a afirmat Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.
În plus, ministrul de Finanţe spune că promovarea de alternative la Ordonanţa de Urgenţă 114 este posibilă, numai dacă acestea vor fi echitabile pentru cetăţeni şi corecte faţă de economia românească.
„Suntem în această perioadă implicaţi în dezbateri pe fiecare sector în parte, dar vreau să vă spun foarte clar: vom promova dacă este cazul alternative. Doar dacă, şi o repet, acestea vor fi echitabile pentru cetăţeni şi corecte faţă de economia românească”, a mai spus Teodorovici.
Ministrul Finanţelor a lansat şi o serie de întrebări la care a menţionat că nu crede că va primi un răspuns, una dintre acestea fiind cum de multe companii multinaţionale rulează afaceri de miliarde de euro, dar au profit de sub 1% raportat la cifra de afaceri.
O altă întrebare retorică a lui Eugen Teodorovici a făcut referire la erodarea bazei impozabile şi la transferul profiturilor.
„Ştiţi de asemenea şi cum a evoluat indicele privind accesul la finanţare şi că s-a diminuat accesibilitatea pe piaţa creditului, valoarea indicatorului reducându-se de la 1,45 în iunie 2017 la 1,29 în iunie 2018, în contextul unei creşteri a sumelor pe care românii cu împrumuturi la bănci trebuie să le plătească lună de lună”, a spus Eugen Teodorovici.
De asemenea, el a afirmat că România are cea mai mare diferenţă între rata dobânzii la credite şi rata dobânzii la depozite din Uniunea Europeană. Diferenţa este de 5 puncte procentuale, dublă faţă de media la nivel european, cu 40% mai mare decât cea din Polonia şi de 2,5% decât în Cehia. În acest context, din cauza dobânzilor ridicate, băncile comerciale nu mai creditează economia reală, iar lipsa creditării frânează creşterea economică cu 0,5 puncte procentuale în fiecare an.