Teodosie Mitropolit. Așadar, Înaltpreasfințitul Părinte a cerut, printr-o scrisoare transmisă conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), ca arhiepiscopia să fie ridicată la rang de mitropolie.

Teodosie Mitropolit. A transmis o cerere conducerii BOR

Amintim că este a doua încercare de acest fel a arhiepiscopului. O primă cerere de acest fel a fost transmisă în 2021. De această dată, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a oferit următoarea explicație.

Oficialul din BOR a subliniat că „noua-veche solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, aceea de a fi ridicată la rang de Mitropolie, precizăm că aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv”, conform G4Media.

Reacția conducerii Bisericii Ortodoxe a fost cât se poate de clară

Amintim că reacția conducerii Bisericii Ortodoxe a fost cât se poate de clară în 2021. Solicitarea făcută de ÎPS Teodosie reprezintă „o ambiție personală”, conform documentului trimis lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod „din încredințarea” Patriarhului Daniel.

Potrivit documentului transmis de cancelarie, Arhiepiscopia Tomisului „creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române”.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, este scris în document.

Amintim că ÎPS Teodosie a fost criticat și pentru reacțiile sale publice în contextul pandemiei. Acestea ar fi creat „discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare”.

Totodată, ar fi dat dovadă de „de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară”. Potrivit criticilor, acest lucru „exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Mai mult, Arhiepiscopia Tomisului s-a confruntat cu mai multe acuzații. Aceasta a fost acuzată că a refuzat să-și plătească vechile facturi către Patriarhie, din 2016, în valoare de 468.822 de lei.