Străinii sunt în principal cei care au introdus coronavirusul în Europa, iar răspînidrea COVID-19 se face cu precădere printre aceștia, acuză premierul Ungariei, Viktor Orban, care este hotărât să îi apere pe concetățenii săi de această amenințare.
Premierul ungar Viktor Orban a evocat vineri în interviul său săptămânal radiodifuzat o legătură între imigraţie şi noul coronavirus, care ar fi fost „introdus de străini şi care se propagă între ei”.
El a avertizat, totodată, că epidemia nu se va încheia în câteva săptămâni.
„Vedem clar că străinii sunt în principal cei care au introdus boala şi că aceasta se propagă printre străini”, a declarat Orban, în contextul în care, din cele 19 cazuri de Covid-19 înregistrate în Ungaria, peste jumătate sunt în rândul unor cetăţeni iranieni beneficiari de burse acordate de guvernul de la Budapesta.
”Un război pe două fronturi”
Viktor Orban a justificat astfel închiderea campusurilor universitare, subliniind că aici învaţă un mare număr de străini.
„Nu este o întâmplare că virusul a apărut pentru prima dată la iranieni. Nu putem separa zecile de mii de studenţi străini de studenţii unguri”, a menţionat el.
Potrivit lui Orban, Ungaria poartă „un război pe două fronturi, cel al migraţiei şi cel al coronavirusului, care sunt legate pentru că amândouă se propagă prin deplasări”.
Ungaria, care în 2018 a dublat numărul burselor acordate străinilor, de la 2.500 la 5.000, a suspendat de la apariţia noului virus pe teritoriul său înregistrarea de cereri de azil la graniţe, cu argumentul că solicitanţii de azil ar fi putut veni prin Iran, ţară puternic afectată de epidemie.
Încă nu au fost închise școlile
Budapesta a suspendat totodată emiterea de vize pentru cetăţeni iranieni şi i-a ameninţat pe aceştia cu închisoarea şi expulzarea în cazul în care nu cooperează cu autorităţile sanitare, informează Agerepres, conform presei internaționale.
În acelaşi timp, Viktor Orban a explicat că guvernul său s-a pronunţat împotriva închiderii şcolilor întrucât copiii riscă mai puţin să se infecteze cu noul virus sau, dacă se contaminează, tind să se recupereze fără să manifeste simptome, dar a adăugat că această decizie se poate schimba dacă situaţia o impune.
„Ceea ce contează este ca persoanele în vârstă să interacţioneze cu cât mai puţini oameni posibil”, a spus el, potrivit sursei citate.
Mai mult, închiderea şcolilor ar însemna închiderea anului şcolar, adică trimiterea profesorilor în concediu fără plată, a adăugat premierul ungar.
”Epidemia va continua mai multe luni”
Viktor Orban i-a avertizat pe de altă parte pe unguri să nu-şi „facă iluzii” că epidemia se va încheia în câteva săptămâni. „Va continua timp de mai multe luni şi trebuie să ne aşteptăm ca vieţile noastre să se schimbe. Lucrurile nu se vor desfăşura ca de obicei pentru că trebuie să aplicăm anumite măsuri pentru a contracara epidemia”, a insistat el.
Premierul ungar a mai explicat că a propus starea de urgenţă – declarată miercuri de guvern – după ce a constatat că majoritatea statelor europene nu reuşesc să limiteze propagarea virusului şi că starea de urgenţă poate fi menţinută două săptămâni, după care pentru prelungirea ei va fi necesară aprobarea legislativului.
El a mai susţinut în interviul săptămânal că afirmaţiile în sensul că în China epidemia a luat sfârşit sunt false şi că este vorba doar de depăşirea momentului de vârf al acesteia. Cum în China a durat 5-6 luni să se ajungă la momentul de vârf, numărul de cazuri din Europa va continua să crească lunile următoare, a atenţionat Orban.
”Viaţa oamenilor reprezintă prioritatea”
„Nu putem scăpa de virus”, a punctat premierul ungar, notând că „nu există medicamente împotriva lui şi tot ce putem face este să împiedicăm răspândirea lui”, ceea ce justifică un răspuns riguros.
Viktor Orban a mulţumit totodată personalului medical confruntat cu noul virus şi a asigurat că guvernul ungar este capabil să mobilizeze suficienţi profesionişti din sănătate pentru combaterea virusului şi, deşi nu există o criză de echipamente medicale, a ordonat achiziţia de materiale specifice suplimentare.
Orban a subliniat, în fine, că viaţa oamenilor reprezintă prioritatea şi de aceea măsurile de urgenţă nu sunt vizate de „restricţii financiare”.