Un profesor israelian, coordonatorul studiilor de securitate de la Universitatea din Tel Aviv, susține că efectele economice negative cauzate de măsurile mult prea exagerate de izolare vor fi mult mai grave decât pandemia în sine. El susține că noul coronavirus va dispărea oricum de la sine.
Isaac Ben-Israel, om de știință militar cu grad de general, este coordonatorul studiilor de securitate de la Universitatea din Tel Aviv și președinte al Consiliului Național de Cercetare și Devoltare.
A fost șeful diviziei de analiză și evaluare din cadrul Agenției Spațiale Israeliene și consilier-șef pe probleme cibernetice al premierului Benjamin Netanyahu.
Profesorul Ben Israel declară, bazându-se pe rezultatul unei lucrări de cercetare efectuată împreună cu un alt coleg, că noul coronavirus atinge vârful agresivității sale în decurs de 40 de zile, după care scade progresiv pentru a devine, practic, inofensiv după 70 de zile, notează timesofisrael.com.
”Decizii exagerate”
În opinia lui, această evoluție este valabilă în orice parte a lume, indiferent dacă, pe plan local, s-a decis sau nu stoparea activităților economice și trimiterea populației în izolare la domiciliu.
Oricum el consideră aceste decizii exagerate, care nu au făcut decât să conducă la pierderi uriașe.
Teoria profesorului Ben Israel a fost vehement respinsă de alt reputat expert israelian, Gabi Barbash, fost director general în ministerul Sănătății al Israelului, care subliniază că ipoteza avansată este total greșită.
Barbash declară că fără măsuri de restricții bilanțul pandemiei ar fi fost considerabil mai mare oriunde în lume.
”Economiile vor fi devastate”
Ben Israel e convins însă că măsurile de carantinare nu au niciun impact asupra cursului pandemiei globale și că ”economiile țărilor care au intrat în carantină vor fi devastate de măsurile restrictive”, pierderile financiare fiind incomparabil mai mari decât cele umane.
Cu toate acestea, Isaac Ben-Israel susține distanțarea socială, ca o măsură de a limita răspândirea epidemiei.
El precizează de asemenea că propriile considerații ar fi valabile în condițiile unui sistem de sănătate bine pus la punct și capabil să răspundă cu promptitudine și eficient la astfel de situații, precum cea creată de noul coronavirus, astfel încât cazurile să fie depistate din timp, înainte de a se ajunge la complicații.