La mijlocul lunii septembrie a anului trecut revista Capital relata cum sunt pacaliti clientii unor case de schimb valutar: comisionul practicat de acestea era afisat in listele cursurilor de schimb in asa fel incat sa fie greu de observat. Desi pana la acel moment fusesera semnalate cateva sute de cazuri (cele mai multe in judetul Constanta), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) intarzia sa intervina. Presedintele acestei institutii, secretarul de stat Rovana Plumb, declara revistei Capital ca ANPC nu primise un numar semnificativ de reclamatii de la cei pacaliti de unele case de schimb, dar promitea ca va face o investigatie.
Mai mult de sase luni le-au trebuit functionarilor ANPC pentru a constata ca sute de persoane au fost pagubite si pentru a emite un ordin prin care sa fie reglementat modul de afisare al comisionului aplicat tranzactiilor valutare. Mai bine mai tarziu decat niciodata, s-ar putea spune.
Conform noilor reglementari, comisionul trebuie afisat atat in interiorul, cat si in exteriorul casei de schimb, cu cifre inalte de opt centimetri si groase de un centimetru, scrise cu rosu pe fond alb. Pare OK. Ce se intampla daca valutistii nu respecta aceasta obligatie? Li se retrage autorizatia? Nu, pentru ca ANPC nu poate face asta, dar nici nu isi ia dreptul sa propuna aceasta sanctiune Bancii Nationale care o poate aplica. Ce risca, deci, valutistii tepari? O amenda cuprinsa intre doua si 20 de milioane de lei, adica intre 55 si 550 euro. Cu putina sansa, valoarea maxima a acestei amenzi este recuperata din comisioanele incasate intr-o singura zi din schimburile valutare.
Teparii au protectori
3 aprilie 2003, 12:00
Ultima modificare în 3 aprilie 2003, 15:00
La mijlocul lunii septembrie a anului trecut revista Capital relata cum sunt pacaliti clientii unor case de schimb valutar: comisionul practicat de acestea era afisat in listele cursurilor de schimb in asa fel incat sa fie greu de observat. Desi pana la acel moment fusesera semnalate cateva sute de cazuri (cele mai multe in judetul Constanta), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) intarzia sa intervina. Presedintele acestei institutii, secretarul de stat Rovana Plumb, decl
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook