"Oferta Japoniei pentru Turcia se baza pe trei piloni: construcţia cu tehnologiile proprii, finanţarea şi gestionarea funcţionării. Retragerea Tepco este un eveniment important pentru acest proces", a declarat Taner Yildiz. Oficialul turc a precizat că guvernul japonez şi-a exprimat disponibilitatea de a continua negocierile, urmând să prezinte o nouă ofertă.

După ce a abandonat negocierile cu Coreea de Sud, Turcia a semnat în luna decembrie 2010 un protocol de acord cu Japonia pentru cooperarea în domeniul nuclear civil, un prim pas spre construcţia unei centrale nucleare la Sinope (nordul Turciei). În luna martie, imediat după violentul seism şi tusnami din Japonia, Turcia a anunţat că nu renunţă la proiectele sale vizând construcţia a trei centrale nucleare în următorii cinci ani.

Data limită pentru semnarea unui acord a fost iniţial fixată pentru sfârşitul lunii martie 2011, însă negocierile au trebuit să fie temporar suspendate pentru a permite Japoniei să facă faţă cutremurului din 11 martie.

Tepco, cea mai mare companie de electricitate din Japonia, a trecut printr-o criză fără precedent după ce cutremurul cu magnitudinea de 9 grade a afectat centrala nucleară de la Fukushima (220 km nord-est de Tokyo), provocând cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobâl din 1986. Din cauza acestui dezastru, Tepco a înregistrat pierderi istorice de aproximativ 11 miliarde de euro, valoarea acţiunilor sale înregistrând o cădere de 85%.

Guvernul de la Ankara vrea ca peste 20 de ani energia nucleară să asigure 20 de procente din necesarul energetic al Turciei. În prezent, jumătate din centralele electrice din Turcia funcţionează pe gaze naturale, importate în principal din Rusia.
SURSA: Agerpres