Producătorul de materiale de construcţii Teraplast Bistriţa Năsăud a anunţat că a finalizat relocarea tuturor capacităţilor de producţie din Bistriţa la Sărăţel, investiţiile realizate în acest parc industrial ridicându-se la circa 26 milioane de euro.
Relocarea la Sărăţel şi noile investiţii în tehnologie şi consultanţă vor aduce reduceri de costuri de cel puţin 3%, iar capacităţile de producţie au crescut cu procente cuprinse între 20% şi 100%, potrivit unui comunicat al Teraplast transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Sediul administrativ din noua locaţie va necesita o investiţie de 5,5 milioane lei (1,28 milioane euro), dar construcţiile vor începe în momentul în care se vor vinde terenurile şi clădirile deţinute de Teraplast în zona intravilană a oraşului Bistriţa, se arată în sursa citată.
De asemenea, terenul rămas liber după mutarea fabricilor are o suprafaţă totală de aproximativ 50.000 metri pătraţi, iar Teraplast intenţionează să vândă întreaga suprafaţă, în limitele preţului actual al pieţei.
Venituri în creştere cu 22,5%
Construcţia noilor fabrici de la Sărăţel a demarat în anul 2007, iar capacitaţile de producţie se întind pe o suprafaţă de peste 13.000 metri pătraţi, iar capacităţile de depozitare au o suprafaţă totală de peste 44.000 metri pătraţi.
Producătorul de materiale de construcţii din Bistriţa Năsăud a bugetat venituri în creştere cu 22,5% în acest an, de la 198,3 milioane lei la 243 milioane lei, şi un profit net în urcare de 2,1 ori, de la 7,7 milioane lei la 16,4 milioane lei.
Compania şi-a programat, de asemenea, un nivel al investiţiilor de 17,1 milioane lei (3,99 milioane euro) şi un grad de îndatorare de maxim 70,4 milioane lei în 2010.
Acţiunile Teraplast au închis sesiunea bursieră de marţi la un preţ cu 7,41% mai redus faţă de referinţă, de 0,5 lei pe unitate, iar la această cotaţie capitalizarea Teraplast este de 148,93milioane lei.
Oamenii de afaceri Dorel Goia şi Emanoil Viciu controlează acţiuni reprezentând 34,2% şi, respectiv, 15,1%, din capitalul social al companiei. În acţionariat se regăseşte şi SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţine 10,8% din titluri, conform celor mai recente raportări.
SURSA: Mediafax