Grupul TeraPlast a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, afaceri de 816,2 milioane de lei, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, precum şi o marjă de profitabilitate îmbunătăţită la 12,1%, se arată într-un comunicat al producătorului de materiale de construcţii.
Potrivit sursei citate, în intervalul ianuarie – septembrie 2020, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare n.r.) s-a situat la 99,1 milioane de lei, în creştere cu 46%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Marja de profitabilitate s-a îmbunătăţit
La nivelul perioadei analizate, marja de profitabilitate a Grupului TeraPlast s-a îmbunătăţit la 12,1%, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când aceasta era de 9,4%.
„TeraPlast a continuat şi în trimestrul trei să fie cea mai profitabilă companie a Grupului, având o marjă EBITDA de 16,8% în 9 luni. EBITDA companiei, de 53,9 milioane de lei, este aproape dublă faţă de performanţa operaţională din perioada similară a anului trecut.
Cifra de afaceri a TeraPlast a crescut cu 15% an/an şi a ajuns la 321,6 milioane de lei, în principal datorită lucrărilor de infrastructură pentru apă şi canalizare.
Perspectivele pentru piaţa de infrastructură pentru următorii 2 ani se menţin pozitive datorită derulării investiţiilor pe POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare finanţat din fonduri europene) şi a lansării PNRR (Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă)], notează compania.
TeraPlast menţionează că vizează extinderea capacităţii de producţie a liniei de business Instalaţii, mai exact a portofoliului de ţevi şi fittinguri, iar în acest sens a depus un prim proiect de investiţii în cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie.
45 de noi locuri de muncă
Valoarea totală a proiectului este de 7,9 milioane de euro, din care 50% reprezintă ajutorul de stat solicitat.
Implementarea proiectului va fi finalizată în aprilie 2022, în urma acestuia urmând să fie create 45 de locuri de muncă.
Conform datelor companiei, Wetterbest se află pe un trend ascendent, cu o EBITDA în creştere cu 32% faţă de primele nouă luni din 2019, până la o valoare de 17,6 milioane de lei.
Totodată, marja de profitabilitate a companiei s-a îmbunătăţit semnificativ, ajungând la 7,9%, în timp ce cifra de afaceri a Wetterbest a ajuns la 222,7 milioane de lei, în creştere cu 10% faţă de primele nouă luni din 2019.
De asemenea, afacerea TeraSteel a înregistrat o creştere de 13% a cifrei de afaceri, în primele nouă luni din 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 246 milioane de lei, iar EBITDA s-a majorat cu 7%, până la 26,5 milioane de lei.
Cel mai mare producător român de materiale de construcţii
În acelaşi timp, business-ul TeraGlass consemnează o scădere de 35% a EBITDA, deşi cifra de afaceri a crescut cu 24%.
Pe data de 24 iulie, TeraPlast SA a încheiat un acord cu Kingspan Group pentru vânzarea diviziei Steel. Tranzacţia vizează întreaga participaţie a TeraPlast SA în Wetterbest şi TeraSteel România şi Serbia. Transferul efectiv va fi realizat în urma îndeplinirii condiţiilor suspensive, proces aflat în curs de realizare, precizează compania.
Cu o tradiţie de 125 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcţii. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România şi Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Ungaria.
Începând cu data de 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA – este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul TRP. Acţiunile TeraPlast sunt incluse în indicele de referinţă al Bursei de la Bucureşti – BET – iar din toamna anului 2020 sunt incluse şi în indicii FTSE Russell Total Cap şi MicroCap.