Nu multi stiu ca pe langa banalele mese si scaune din PVC, intalnite la tot pasul, exista si alte oferte de mobilier de gradina. Mobilierul din lemn, rachita impletita, aluminiu sau combinatii de lemn cu metal poate fi, daca nu la fel de usor de intretinut sau de manevrat, cel putin mai comod sau mai elegant.
Alegerea unui astfel de mobilier se face si in functie de dimensiunile spatiului. Daca pe langa o masa cu cateva scaune mai ramane loc si pentru un sezlong, o umbrela si cateva corpuri de iluminat speciale, fara ca toate acestea sa para inghesuite, atunci exista toate premisele unei amenajari reusite. Dar aceasta nu este totul. Ar fi indicat ca tot mobilierul sa fie unitar – din acelasi set sau acelasi material, si sa nu se ignore „asortarea” lui cu vegetatia inconjuratoare. Pentru sporirea efectului plastic, mobilierul poate fi, partial sau in intregime, de aceeasi culoare sau din acelasi material cu unele elemente particulare sau mai deosebite ale casei: tamplarie, balustrade, gard sau copertina. De asemenea, acesta poate capata o nuanta derivata din culoarea finisajului exterior al casei.
Firmele specializate
isi fac datoria
Materialele alese sunt la fel de importante. Se prefera materialele naturale: lemn sau derivate ale acestuia, care, datorita faptului ca emana o caldura aparte, se preteaza cel mai bine la amenajari exterioare.
Mobilierul din rachita impletita, de o eleganta aparte, este cautat de obicei de cei care tin foarte mult atat la confort, cat si la o amenajare de bun-gust. Arata foarte bine intr-un loc cu multa vegetatie, insa ridica probleme la depozitarea peste iarna, nefiind demontabil. Acest tip de mobilier se poate achizitiona de la mesterii pentru care impletirea rachitei este inca un bun prilej de castig. Cum se procedeaza? Foarte simplu. Mergeti in Piata Amzei si, contra sumei de 600.000 de lei, se poate comanda un set cu masa si doua scaune, gata in maximum doua zile. Tot pe comanda, si intr-un interval de timp la fel de scurt, se pot achizitiona mese si scaune sau banci cu spatar sau fara, din lemn, la preturi comparabile. Nu atat de comode ca cele din rachita, dar de un efect asemanator, mobilierul de gradina din lemn este destinat sa satisfaca si gusturi mai putin pretentioase.
Exista firme specializate in producerea mobilierului de gradina, care acopera cu succes o gama larga de produse capabile sa satisfaca gusturi si preferinte diverse. Preocuparea pentru un design de calitate este una dintre atuurile principale ale acestor firme. Materialele sau combinatiile de materiale – metal cu lemn de fag sau fonta cu marmura – sunt tratate contra intemperiilor, apoi vopsite si lacuite. Acest tratament le confera o mai mare rezistenta si o viata mai lunga.
Mobilierul din aluminiu
este pretentios
Un alt aspect este faptul ca obiectele de mobilier sunt proiectate si asamblate astfel incat sa poata fi usor pliate si demontate. Un set cu masa si patru scaune poate ajunge la suma de 250 de marci germane.
Mobilierul din aluminiu este un alt tip de mobilier de gradina care are din ce in ce mai multa cautare la noi. Vopsit in alb, usor, decorat cu motive florale, poate fi la fel de placut in orice terasa sau gradina. Este mai pretentios la asortat, din cauza albului, care devine strident intr-un loc in care exista multe plante; de aceea, este indicat ca aceasta culoare sa se regaseasca si in alte locuri: gard, jardiniere sau chiar flori.
Pentru ca atmosfera astfel creata sa se apropie de perfectiune, la toate acestea se pot adauga corpuri de iluminat speciale, de-a lungul aleii, sau, daca locul permite – umbrele cu diametru mare, care pastreaza racoare pe tot timpul zilei. Acestea sunt confectionate din lemn si panza impermeabila, cu aerisire, pentru a nu fi luate de vant.
Solutiile de amenajare a unei gradini sau terase sunt flexibile. Totul depinde de preocuparea beneficiarilor pentru imaginea proprie. „Acest lucru se reflecta si in faptul ca cea mai mare parte din produsele de mobilier de gradina sunt mai apreciate in strainatate”, declara Lidia Constantinescu, sef de export-productie la IMSA SA, firma specializata, printre altele, si in proiectarea si executia acestui tip de mobilier.
Firma Teluria ofera, pe langa
cel de gradina, si mobilier pentru parcuri: banci, felinare, chioscuri, etc.

Ana Cristina Moldovan