O casa noua sau o casa veche, reamenajata? Pentru locuit, conteaza stilul de viata al familiei, ca investitie, conteaza valoarea cumulata a terenului si a constructiei si perspectiva evolutiei acestora.



O casa noua sau o casa veche, reamenajata? Pentru locuit, conteaza stilul de viata al familiei, ca investitie, conteaza valoarea cumulata a terenului si a constructiei si perspectiva evolutiei acestora.
Ideal ar fi ca toti sa ne construim casa mult visata, dar este imposibil, in primul rand, din cauza lipsei terenurilor care dispun de cai de acces si utilitati – apa, canalizare, gaze – si a timpului care trebuie alocat pentru obtinerea autorizatiilor si pentru derularea lucrarilor.


Situatii de compromis pentru investitiile rapide sunt reamenajarea unei case vechi sau cumpararea unei locuinte tip intr-un ansamblu rezidential. Aceste doua solutii se pot dovedi mai profitabile decat construirea unei case dupa propriile reguli si dupa propriul gust, care s-ar putea sa nu aiba o valoare mare pentru cumparatorii ulteriori sau pentru piata. Exemple de acest gen, de neurmat, reprezinta casele imense, cu suprafete desfasurate de peste 500 mp, construite in zone rezidentiale de periferie, amplasate insa pe terenuri mici, de 200-300 mp.


Preturile constructiilor noi nu cresc spectaculos (maximum 15%) in Romania ultimilor ani. Acestea tin pasul doar cu cresterea preturilor la materiale, iar in unele cazuri chiar se situeaza sub aceste cresteri. De ce? Pentru ca in permanenta apar oferte noi pe piata, pentru ca developerii imobiliari se intrec in a construi sute de case noi, care de care mai finisate si situate in ansambluri cu cat mai multe facilitati. Sub ofensiva ofertelor noi, care beneficiaza de finisaje de ultima generatie, este greu de revandut o casa care este aproape noua sau care a fost chiar nelocuita si pastrata ca investitie.


Ceea ce face insa diferenta este terenul. La o casa intr-un cartier rezidential, raportul dintre valoarea terenului si cea a casei este de unu la cinci, in timp ce la o casa veche poate fi invers, de cinci la unu. In acest context, pe termen lung, sunt mai bune ca investitii casele vechi, pentru ca piata terenurilor a fost si va fi mai dinamica decat cea a constructiilor. In primul rand, datorita faptului ca zonele rezidentiale de periferie se pot “extinde” spre extravilan, in timp ce in zonele centrale terenurile sunt aceleasi, numarate, existand chiar zone care se “inchid”.