După respingerea în două şedinţe precedente a acestui proiect de hotărâre, marţi, în cadrul unei şedinţe extraordinare iniţiate de liberalul Radu Cristian, sprijinit în demersul său de alţi şase colegi, consilierii locali au aprobat, cu 15 voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă, scoaterea terenului la licitaţie publică deschisă. De asemenea, s-au aprobat şi Caietul de sarcini şi forma antecontractului de vânzare-cumpărare.

Terenul în cauză, în suprafaţă de aproape 36.000 de metri pătraţi, aflat în domeniul privat al municipiului Sebeş, este situat în Petreşti, în imediata apropiere a investiţiei Pehart Tec.

În urmă cu două săptămâni, o delegaţie a SCA Hygiene Products, care reprezintă compania Zewa, şi proprietarul Pehart TEC Petreşti, Ioan Tecar, au avut o întâlnire cu prefectul Gheorghe Feneşer, căruia i-au solicitat colaborarea în special în ceea ce priveşte intermedierea relaţiei cu autorităţile locale din Sebeş. De asemenea, prefectului i-a fost prezentat şi proiectul de investiţii al companiei Zewa, unul dintre cei mai importanţi producători internaţionali de produse igienice de hârtie şi ambalaje, care intenţionează să investească la Petreşti-Sebeş, alături de Pehart TEC, în cel mai mare parc logistic de prelucrare a hârtiei igienice din Europa de Sud-Est.

Compania mamă Zewa, Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), numără aproximativ 52.000 de angajaţi în 50 de ţări, iar investiţia din Alba, conform declaraţiilor directorului Robert Hock, se preconizează a fi una importantă. Acesta a menţionat, cu prilejul întâlnirii avute cu prefectul de Alba, că detaliile despre valoarea investiţiei şi numărul exact de angajaţi vor fi făcute publice după finalizarea demersurilor pentru perfectarea contractului de vânzare-cumpărare cu Pehart TEC Petreşti.

Primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, afirma în primăvara acestui an că investiţia se va ridica la 50-100 de milioane de euro, urmând a fi create între 200 şi 300 de locuri de muncă.

Fabrica de hârtie din Petreşti a fost înfiinţată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Activele fabricii, aflate în pragul falimentului, au fost achiziţionate în 2005, cu două milioane de euro, de MG TEC Grup Cluj. Imediat după cumpărarea vechii fabrici, noul proprietar a investit peste opt milioane de euro, iar în 2009 a realizat singura investiţie majoră din judeţul Alba, în valoare de 26 de milioane de euro, atunci când a pus în funcţiune cea mai mare şi modernă linie de producţie tissue, 100% celuloză, din România. Hârtia tissue este folosită pentru confecţionarea de hârtie igienică, şerveţele, prosoape, batistuţe, produse pentru industria medicală şi cosmetică. În prezent, Pehart TEC numără circa 360 de angajaţi.
Sursa: Agerpres