Ministrul Florin Barbu a anunțat o modificare importantă pentru proprietarii de terenuri. Potrivit explicațiilor oferite de el, fermierii nu mai trebuie să lase pârloagă 4% pentru subvenții în niciun an.
Modificare importantă pentru proprietarii de terenuri agricole
Ministrul a explicat joi, 25 iulie, că România a reușit modificarea regulamentului. Astfel, această problemă este „rezolvată 100%”, spune Florin Barbu.
Florin Barbu a spus și că „este pentru prima oară la nivelul Comisiei Europene când un stat modifică regulamentul în primul an strategic”.
Fermierii români nu vor mai fi obligați să lase 4% teren necultivat „în fiecare an”
Ministrul Agriculturii a dat asigurări fermierilor că regulile pentru subvențiile APIA în ceea ce privesc normele de condiționalitate GAEC 8 s-au schimbat definitiv.
În acest fel, beneficiarii de subvenții nu vor mai fi obligați să lase 4% teren necultivat.
„Vreau să anunț încă o dată public fermierii români că Ministerul Agriculturii și România a modificat regulamentul în primul an strategic. GAEC 8 nu mai este valabil în Planul Național Strategic. De acum înainte fermierii în niciun an nu mai trebuie să lase pârloagă 4%.
Este modificare de regulament, România a reușit modificarea regulamentului, așa cum spuneam este pentru prima oară la nivelul Comisiei Europene când un stat modifică regulamentul în primul an strategic. De acum înainte, în fiecare an, fermierii nu mai au problema de a lăsa pârloagă 4% în România. Această problemă este rezolvată 100%”, a spus Florin Barbu la Agro TV.
Comisia Europeană a acceptat pe 6 martie propunerea
Comisia Europeană a acceptat pe 6 martie propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de aplicare a Eco-schemei PD-04 „Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil”, pentru anul de cerere 2024, scrie AgroIntel.
Astfel, fermierii au avut posibilitatea alegerii modului în care ponderea de teren alocată elementelor neproductive (5%) să fie ocupată cu:
- zone și caracteristici neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă;
- culturi fixatoare de azot;
- culturi secundare.
Nu vor fi utilizate produse de protecție a plantelor atunci când se vor înființa culturi fixatoare de azot sau culturi secundare
Pentru procentul de 4% din suprafața de teren arabil de la nivel de fermă, fermierul va putea opta pentru variantele menționate.
Trebuie menționat că nu vor fi utilizate produse de protecție a plantelor atunci când se vor înființa culturi fixatoare de azot sau culturi secundare.