Hectarele Familiei Regale le fac cu ochiul investitorilor, care se arată interesaţi de unele dintre terenurile forestiere. Proprietăţile ar putea valora miliarde de euro, la o primă evaluare a experţilor imobiliari din Valea Prahovei.

Aflate pe ultima sută de metri a formalităţilor de retrocedare, proprietăţile Casei Regale a Romåniei devin o atracţie pentru cei interesaţi de imobiliare. Întåi au fost cei de la Bere Azuga, care au propus Casei Regale să intre în acţionariatul companiei, cu tot cu un teren din localitate. „Bere Azuga a dorit o achiziţie de teren, dar înţelegerea a căzut. Casa Regală nu este interesată să devină acţionar la aceasta“, a declarat, pentru Capital, Alteţa Sa Regală, Principele Radu al Romåniei.

Consilierii Familiei Regale nuanţează. „Discutarea unui parteneriat cu Bere Azuga a fost un început, o încercare mai mult ca un proiect-pilot. Momentan, sunt negocieri, dar nu s-a concretizat nimic“, spune Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale. El a recomandat varianta parteneriatelor: „Casa Regală nu se va alia cu oricine, dar dacă o companie este profitabilă, se ia în calcul şi participarea la acţionariatul ei. Se poate da terenul în schimbul acţiunilor“.

O parte din domeniul regal de pe Valea Prahovei este dorit şi de un om de afaceri din Ploieşti, care ar negocia cu reprezentanţii Casei Regale, spun agenţii imobiliari din zonă. Miza: zece mii de hectare de pădure deţinute de Casa Regală în zona Sinaia. Experţii imobiliari estimează un preţ de 20-50 de euro pe metru pătrat, aşa că valoarea totală minimă ar fi de două miliarde de euro. Oricine ar vrea să cumpere ar trebui, însă, să consulte mai întåi Codul silvic, care prevede că pădurile nu pot fi incluse în intravilan.

La Săvårşin, Casa Regală deţine 7.500 de hectare de pădure. Valoarea medie este de 5.000 de euro pe hectar, ceea ce ar însemna 37,5 milioane de euro în total. „Mai sunt de retrocedat 50 de hectare de pădure în Moldova, în zona Vatra Dornei“, spune Principele Radu al Romåniei. La Peleş, statul romån are drept de preempţiune. „Ideal e ca Peleş să fie răscumpărat de stat. Preţul va fi stabilit de experţi, dar probabil că va mai dura pånă cånd aceştia vor fi contactaţi“, spune Vasiliu. „Nu s-a făcut o estimare a valorii proprietăţilor Casei Regale“, adaugă acesta.

Potrivit unei estimări Capital, valoarea proprietăţilor retrocedate Casei Regale se ridică la cel puţin 2,068 miliarde euro, fără a include Pelişorul, Foişorul, Economatul, Casa Cavalerilor şi parcelele rămase neretrocedate de la Sinaia. 

Principele Radu Şi lumea afacerilor

Principele Radu al Romåniei este un promotor al mediului de afaceri autohton. „Nu îmbrăţişez poziţia de ambasador al Romåniei peste hotare pentru că două treimi din angajamentele mele sunt în interiorul ţării. În mediul politic, cultural, educaţional, şi, nu în ultimul rånd, economic, rolul meu este foarte mult îndreptat către interior“, spune Alteţa Sa Regală. Pleacă de la exemplul luxemburghez, unde Casa Regală a promovat interesele economice şi a militat pentru Uniunea Europeană. „Rezultatul se vede şi astăzi, prin faptul că Luxemburgul are cel mai mare venit pe cap de locuitor din UE“.

Principele Radu apreciază că mediul de afaceri romånesc are două aspecte vulnerabile: forţa comunităţilor locale şi consolidarea instituţiilor publice romåneşti. „Mediul de afaceri este foarte divers. Poţi să iei şapte localităţi, din care ai două cu un ritm de dezvoltare accelerat, fără şomaj. Şi ai restul de cinci localităţi mai puţin dezvoltate, cu grad de şomaj ridicat“, spune el. Discrepanţele dintre oraşe se pot observa în mai toate domeniile. „Există diferenţe între Rădăuţi şi Cåmpulung Moldovenesc, şi aceste oraşe nu sunt la foarte mare depărtare unul de altul. Dacă Roşiorii de Vede şi Corabia ajung oraşe europene, atunci pot spune că Romånia este într-adevăr o ţară europeană“, spune Principele Radu.

Progresele înregistrate de economia romånească sunt vizibile, crede el. „Cånd am început eu activitatea, cu şapte ani în urmă, fiecărui romån îi reveneau 1.500 de dolari pe cap de locuitor, iar în prezent suma a crescut la 11.850 de dolari pe cap de locuitor. Există o clasă de mijloc din ce în ce mai proeminentă. Se observă faptul că romånul se îmbracă mai bine, călătoreşte mai mult“, conchide ASR Principele Radu.

Avere

SINAIA Casa Regală a primit prin retrocedare domeniul Sinaia, care cuprinde castelele Peleş şi Pelişor, Foişor şi Economat, Casa Cavalerilor (20-25 hectare). Acestor proprietăţi li se adaugă 10.000 de hectare de teren forestier, precum şi alte cåteva terenuri în Valea Prahovei, cu suprafeţe de 500 pånă la 2.000 de metri pătraţi în Poiana Ţapului, Predeal. „Majoritatea sunt terenuri fără valoare, foste grajduri sau ocoluri silvice şi sunt parcele de-a lungul domeniului Sinaia-Azuga-Predeal, aferent domeniului regal“, spune Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale.

SAVÅRŞIN Familia Regală deţine 7.500 de hectare de teren în judeţul Arad

BUCUREŞTI Două imobile retrocedate

2 miliarde de euro este valoarea minimă a terenurilor forestiere aparţinånd Casei Regale, potrivit experţilor imobiliari din Sinaia