Capitala a înregistrat în partea a doua a anului trecut o scădere cu 12% a preţului mediu de tranzacţionare faţă de aceeaşi perioadă din 2010. În zonele ultracentrale din Capitală, preţul pe metrul pătrat pentru terenurile cu regim mediu de înălţime variază între 1.200 si 1.650 euro, cele centrale au preţuri cuprinse între 725 şi 1.125 euro, terenurile semicentrale se vând cu 475-700 euro, în timp ce în zonele periferice preţurile sunt cuprinse între 30 şi 115 euro.
Interesant de remarcat este însă faptul că, dincolo de aceste evoluţii, blocajul în care intrase piaţa terenurilor imediat după declanşarea crizei economice pare aproape de sfârşit. Retailerii si proprietarii de parcuri industriale au revenit puternic şi au fost anul trecut cei mai activi jucători de pe aceasta piaţă. “Prin tranzacţiile făcute, aceştia au urmărit, în general, mărirea cotelor de piaţă pentru hipermarketuri ori extinderea parcurilor industriale”, explică Adrian Crivii, preşedinte Darian.
De altfel, în a doua jumătate a anului trecut, concomitent cu interesul crescut pentru tranzacţii s-a domolit şi ritmul de scădere a preţurilor. Comparativ cu prima jumătate a anului, preţul mediu de tranzacţionare la nivel naţional a scăzut cu doar aproximativ 5%. Procentual, în 2011 cel mai mult s-au depreciat preţurile terenurilor din oraşe cum ar fi Reşita (-40%), Arad şi Baia Mare (-25%), Piteşti (-24%) sau Bacău (-23%), iar cel mai puţin au scăzut în Miercurea Ciuc, Galaţi, Buzau şi Oradea.
Consultanţii Darian estimează că va exista în continuare un interes destul de ridicat pentru construcţia de hipermarketuri şi supermarketuri, cât şi pentru terenurile destinate construcţiei de birouri. În schimb, este de aşteptat ca în acest an să se menţină o cerere scăzută pentru terenurile destinate dezvoltărilor rezidenţiale.
- Darian N – calculat la nivel naţional (27 oraşe);
- Darian B – calculat la nivelul Municipiului Bucureşti;
- Darian P – calculat la nivelul celor mai importanţi 15 poli de dezvoltare aleşi în funcţie de numărul de locuitori (peste 150.000) şi de nivelul dezvoltare ale pieţei imobiliare (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Piteşti Bacău, Arad, Oradea, Sibiu, Craiova şi Târgu-Mureş);
- Darian m – calculat la nivelul oraşelor mai mici, cu mai puţin de 150.000 de locuitori şi cu nivel de dezvoltare mai redus decât ale oraşelor considerate pricipalii poli de dezvoltare (Alba Iulia, Deva, Satu Mare, Baia Mare, Bistriţa, Miercurea Ciuc, Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Buzău, Suceava).
Citeşte şi Terenurile din Bucureşti s-au ieftinit anul trecut cu până la 40%. Vezi evoluţiile pe zone