Terenurile disponibile pentru producția de cafea se vor reduce cu peste 50% până în 2100 din cauza schimbărilor climatice

Sursă: Dreamstime

Un nou raport arată că schimbările climatice au efecte devastatoare și asupra terenurilor disponibile pentru producția de cafea. Documentul arată că acestea vor scădea cu peste 50% în următorii ani.

Un nou raport indică faptul că, chiar dacă creșterea temperaturii la nivel mondial se va menține în limitele obiectivelor convenite la nivel internațional, schimbările climatice vor duce la o reducere cu 54% a terenurilor disponibile pentru producția de cafea până în anul 2100.

Producătorii de cafea din regiuni precum Honduras și Etiopia se confruntă deja cu efectele negative ale destabilizării climatice.

Christian Aid a îndemnat guvernul britanic să ia măsuri prin iertarea datoriilor istorice și prin strângerea de fonduri pentru a compensa pierderile și pentru a aborda daunele climatice.

Terenurile potrivite pentru cultivarea cafelei vor scădea cu peste 50%

Pe baza calculelor organizației, creșterea temperaturilor și modelele meteorologice imprevizibile vor duce la o reducere cu 54,4% a terenurilor potrivite pentru cultivarea cafelei, chiar dacă temperaturile globale vor fi limitate la un interval de 1,5-2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Este demn de remarcat faptul că Brazilia și Vietnam, sursele principale a peste jumătate din cafeaua consumată în Regatul Unit, sunt țări foarte sensibile la impactul schimbărilor climatice.

Vietnam a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria datelor sale meteorologice

Chiar săptămâna trecută, Vietnamul a stabilit un nou record în istoria sa meteorologică, cu o temperatură caniculară de 44,1 grade Celsius. În plus, țările vecine au fost, de asemenea, martore la fenomene meteo extreme fără precedent.

Combinația dintre creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile, răspândirea bolilor, secetele prelungite și alunecările de teren provocate de schimbările climatice cauzate de om reprezintă amenințări semnificative pentru industria cafelei, punând în pericol mijloacele de trai ale producătorilor și putând duce la sărăcie.

„Ca producător de cafea, aceasta este din ce în ce mai greu de produs. Şi da, asta are evident legătură cu schimbările climatice deoarece înainte plantam cafea şi se producea aproape de la sine”, a declarat o fermieră din Honduras, Yadira Lemus. „În ceea ce priveşte schimbările climatice, vedem o creştere a temperaturilor. Vremea este mai greu de prezis. Înainte puteam să ne dăm seama care era iarnă şi care vară şi când să plantăm. Acum nu mai putem face asta. Nu mai putem pentru că se schimbă de la un al la altul şi nu mai este uşor de prezis. Cine putea să prevadă că urma să avem furtunile şi uraganele de anul trecut? Acum e o lipsă de ploaie. Suntem mult mai vulnerabili la astfel de tipuri de schimbări”, a spus ea.

Africanii sunt responsabili de 4% din emisiile de gaze cu efect de seră

Managerul organizației din Etiopia, Yitna Tekaligne, a subliniat că, în ciuda faptului că africanii reprezintă 17% din populația lumii, ei sunt responsabili pentru doar 4% din emisiile de gaze cu efect de seră, care sunt responsabile de criza climatică.

Cu toate acestea, africanii sunt cei mai afectați de consecințele schimbărilor climatice. Industria cafelei din Etiopia, care este o sursă semnificativă de venit și de locuri de muncă, este acum în pericol din cauza schimbărilor climatice. Efectele sunt deja vizibile, inclusiv o creștere a ruginii frunzelor de cafea.

„Sunt multe lucruri pe care guvernul Marii Britanii le poate face, începând cu utilizarea influenţei sale pentru a-i determina pe creditorii privaţi occidentali să anuleze datoriile celor mai sărace ţări ale lumii şi prin mobilizarea fondurilor vitale de care avem nevoie pentru a face faţă pierderilor şi pagubelor provocate ţării noastre de criza climatică”, a adăugat el.

Efectele alarmante ale degradării climei reprezintă o amenințare semnificativă pentru viitorul culturii

Potrivit lui David Taylor, director de politici la Fundația Fairtrade, raportul Christian Aid subliniază preocupările pe care agricultorii de cafea Fairtrade le exprimă de ceva vreme. Efectele alarmante ale degradării climei nu numai că le pun în pericol mijloacele de trai, dar reprezintă o amenințare semnificativă pentru viitorul culturii lor dragi. Taylor subliniază oportunitatea acestui raport de a face lumină asupra acestor probleme critice.

„Comunităţile agricole au un rol esenţial în rezolvarea crizei climatice şi deţin expertiza necesară pentru a o aborda. Cu toate acestea, prea mulţi fermieri de cafea mici – în special cei care nu au protecţia financiară oferită de Fairtrade – pur şi simplu nu îşi permit să facă acest lucru, deoarece preţul pe care îl primesc pentru produsele lor este mult prea mic. Acest lucru este nedrept”, a adăugat Taylor.