Statututul Gibraltarului – teritoriu britanic aflat la sud de Spania, după Brexit a fost unul dintre punctele cele mai dificile în negocierile complexe de “divorț” între Regatul Unit și blocul comunitar.

Locuitorii din Gibraltar și-au ales joi cei 17 membri ai Parlamentului, într-un context de incertitudine cu privire la consecinţele Brexitului asupra acestui mic teritoriu britanic, aflat în strâmtoarea cu același nume din Marea Mediterană relatează AP, citată de News.ro.

Cei aproximativ 34.000 de locuitori ai Rocii nu au vrut să părăsească Uniunea Europeană (UE). În refrendumul din iunie 2016, 96% dintre locuitorii Gibraltarului au votat în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE. Acum ei se pregătesc să fie dur afectaţi de Brexit. Gibraltarul se bazează puternic pe mii de muncitori europeni care trec zilnic frontiera din Spania, un stat membru UE.

De asemenea, firme de jocuri online, ale căror operaţiuni reprezintă 25% din economia Gibraltarului, au nevoie de un acces zilnic la piaţa europeană. Gibraltarul este unul dintre principalele subiecte asupra cărora există divergenţe între Londra şi Madrid. Cele două țări au avut mai multe dispute de-a lungul anilor în privința suveranității enclavei britanice din sudul Spaniei.

Denumit adesea “Stanca”, Gibraltarul este un teritoriu britanic aflat in sudul Spaniei. Madridul revendica suveranitatea asupra teritoriului – cedat Marii Britanii in 1713 – iar situatia a provocat in repetate randuri tensiuni diplomatice cu Londra. Locuit prima dată de mauri, în Evul Mediu și devenit apoi teritoriu spaniol, “Roca” a fost cedată ulterior britanicilor.