Un nou termen de judecată în cazul acționarului Euroins din Bulgaria, Eurohold, care a atacat o decizie a CITR. Despre ce este vorba mai exact?
Termen de judecată în cazul acționarului Euroins
Grupul bulgar Eurohold, acționarul companiei Euroins România, intrată în faliment anul trecut, a cerut înscrierea în tabelul creditorilor cu suma de 500 de milioane de lei. Această solicitare a fost însă respinsă de către CITR, lichidatorul companiei.
Bulgarii au contestat decizia în instanță și au dat în judecată Euroins și în Bulgaria, la un tribunal arbitral.
Partea bulgară a susținut că este îndreptățită la aceste sume din executarea contractului de reasigurare semnat în februarie 2023 de către Euroins România cu EIG Re, o companie de reasigurare din cadrul grupului bulgar.
În baza contractului respectiv, Euroins România a transferat în Bulgaria toate activele societății, în valoare de 1,5 miliarde de lei, puțin timp înainte de ridicarea licenței de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), transmite Libertatea.
Contractul conținea o clauză potrivit căreia banii transferați vor rămâne în cadrul grupului bulgar în cazul în care societatea este preluată de stat. Lichidatorul a respins solicitarea, cerând anularea contractului în justiția din România, deoarece este considerat păgubos pentru societate.
Partea bulgară a atacat decizia CITR în instanță în România, iar următorul termen de judecată este programat pentru vineri, 5 aprilie 2024.
Eurohold a intentat o acțiune și la un tribunal din Bulgaria
Concomitent, Eurohold a intentat o acțiune preventivă împotriva Euroins România la un tribunal arbitral din Bulgaria. Aici, grupul bulgar își dorește ca instanța să se pronunțe asupra validității contractului de reasigurare înaintea retragerii licenței de către Euroins România cu EIG Re.
Lichidatorul judiciar consideră că decizia tribunalului arbitral din Bulgaria nu are efect asupra instanței din România, care se va concentra pe anularea contractelor păguboase conform legii insolvenței.
Expertiza arată că, la momentul falimentului, Euroins România nu dispunea de niciun fond în cont. Procesul din România privind anularea reasigurării are următorul termen de judecată pe 19 aprilie.
CITR consideră că, dacă va câștiga în justiție, va urma procesul de punere în aplicare a sentinței în Bulgaria, procedură care va dura o perioadă semnificativă.
Sursa citată a solicitat un punct de vedere din partea Eurohold, însă nu a primit niciun răspuns până în prezent.
Recent, Eurohold a informat acționarii săi că EIG Re a fost exclusă din grup și nu mai face parte din holding. Un expert consultat de Libertatea a considerat această mișcare o tactică a Eurohold de a-și limita expunerea financiară în cazul pierderii proceselor cu CITR și necesității returnării activelor de 1,5 miliarde de lei către Euroins România.
Anterior, grupul bulgar a anunțat că va da România în judecată la instanțe internaționale pentru daune de 500 de milioane de euro.