Fermierii din România care practică agricultură ecologică mai au aproximativ două săptămâni pentru a se înscrie în registrele Direcțiilor Județene. Data stabilită anual de Ministerul Agriculturii este 16 mai, iar interesul pentru produse ecologice este în creștere.
Termenul limită de înscriere este 16 mai
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat în martie Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2022, fermierii putând depune solicitări în perioada 1 martie – 16 mai 2022.
De menționat că, fermierii pot completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe, precizează APIA.
În acest sens, beneficiarii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia deţin terenul, situaţia înscrierii în Registrul agricol a terenului şi să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. De asemenea, documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii documentului.
Cine sunt beneficiarii?
Beneficiarii plăților compensatorii sunt:
– fermierii care utilizează terenuri agricole în cazul pachetelor aplicate pe suprafață (P1-P7 şi P9-P11) ale măsurii de agro-mediu și climă (M.10);
– fermierii care cresc femele adulte de reproducție de rasă pură din rasele locale în pericol de abandon, în cazul pachetului aplicat pe UVM (P8) al măsurii de agromediu și climă (M.10);
– fermierii activi care utilizează terenuri agricole, în cazul măsurii de agricultură ecologică (M.11) și a măsurii care vizează zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (M.13).
Ce sume se acordă pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică
Potrivit MADR, cei care întreprind agricultură ecologică pot să primească până la 620 de euro pe hectar astfel:
– culturile agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) primesc 293 euro/ha/an;
– culturile de legume aflate în conversia la agricultura ecologică – 500 euro/ha/an;
– livezi aflate în conversia la agricultura ecologică – 620 euro/ha/an;
– vii aflate în conversia la agricultura ecologică – 530 euro /ha/an;
– plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică – 365 euro/ha/an;
– pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10 – 143 euro/ha/an;
– pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă în zonele eligibile M.10 și numai împreună cu un angajament M.10 – 39 euro/ha/an.