Marcel Ciolacu a făcut un anunț important la începutul ședinței de Guvern. Potrivit premierului, România va accesa Fondul European de Solidaritate, în urma inundațiilor care au generat mari probleme în România.
În acest context, Marcel Ciolacu a cerut autorităților să facă cât mai rapid evaluarea pagubelor. Astfel, documentele vor putea fi trimise către Comisia Europeană cel târziu până la 1 noiembrie.
Marcel Ciolacu a făcut un anunț important la începutul ședinței de Guvern
Potrivit explicațiilor oferite de șeful PSD, accesarea Fondului European de Solidaritate va ajuta la acoperirea pagubelor produse de inundațiile din septembrie.
Cererea de asistență financiară trebuie să fie transmisă la timp Comisiei Europene. El a spus și că avem deja alocați 1,5 miliarde de euro.
Premierul a subliniat apoi că evaluarea pagubelor este esențială. Astfel, el cere tuturor autorităților implicate să finalizeze rapid centralizarea datelor.
Ciolacu spune că autoritățile române trebuie să încadreze în termenul final de 1 noiembrie.
„Discutăm azi și despre accesarea Fondului European de Solidaritate, ca să acoperim pagubele produse de inundațiile din septembrie. Trebuie să transmitem la timp cererea de asistență financiară Comisiei Europene, fiindcă avem deja alocați 1,5 miliarde de euro. Evaluarea pagubelor este esențială și cer tuturor autorităților implicate să finalizeze rapid centralizarea datelor. Vreau să avem săptămânal o informare clară, ca ne încadrăm în termenul final de 1 noiembrie”, a declarat premierul.
Declarația premierului a fost transmisă într-o înregistrare publicată pe Facebook.
Debitul Dunării nu mai crește în zilele următoare
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a informat anterior că debitul Dunării va deveni staționar în zilele următoare, stabilindu-se la valori de aproximativ 7.200 mc/s.
Chiar dacă Dunărea va înregistra o ușoară scădere inițială, debitul va rămâne peste media obișnuită pentru lunile septembrie și octombrie.
Conform datelor INHGA, debitul Dunării la intrarea în țară, la secțiunea Baziaș, va scădea ușor în următoarele zile. Astfel, va ajunge la 7.100 mc/s până pe 4 octombrie.
După această dată, debitul va deveni staționar, variind între 7.100 și 7.200 mc/s.
„Debitele vor deveni relativ staționare, în intervalul 7.100 – 7.200 mc/s, peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) și octombrie (3.850 mc/s)”, arată prognoza INHGA.
Trebuie menționat că debitul fluviului va rămâne peste valorile medii înregistrate în această perioadă a anului, chiar dacă se stabilizează.
În acest context, hidrologii atrag atenția că aceste valori ridicate se vor menține pe întreaga durată a prognozei. Acest lucru ar putea influența traficul fluvial și activitățile economice din zonă.