Termen limită pentru pensionari. Până când pot depune adeverințele pentru pensie

pensionari

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Simona Bucura-Oprescu, a făcut noi declarații despre majorarea pensiilor. Șefa de la Muncă a dat explicații cu privire la data la care seniorii urmează să primească deciziile de recalculare a pensiei. De asemenea, a reamintit termenul limită pentru depunerea adeverințelor.

Apare valorificarea drepturilor din venituri nepermanente

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit informații importante referitoare la majorarea pensiilor și procedura de depunere a adeverințelor necesare recalculării acestora.

Aceasta a subliniat că, în perioada 16-31 august, pensionarii din România urmează să primească acasă deciziile de recalculare a pensiilor, iar începând cu 1 septembrie, vor fi valorificate drepturile din veniturile nepermanente.

„De la 1 septembrie apare valorificarea drepturilor din venituri nepermanente. Asta înseamnă că pensionarii vor beneficia de premii, al 13-lea salariu, dar și alte beneficii, acolo unde este cazul.”, a mai spus aceasta.

SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura Oprescu

Majorarea pensiilor pentru milioane de români

Ministrul Muncii a anunțat că peste 3,8 milioane de pensii, reprezentând aproximativ 82,56% din total, au fost majorate ca urmare a procesului de recalculare. Majorarea medie a pensiilor este de 622 de lei, un beneficiu semnificativ pentru numeroși pensionari.

Simona Bucura-Oprescu a explicat că majorările au fost posibile datorită procesului de evaluare inițiat în 2011, în baza Legii 127/2019. Această lege a permis pensionarilor să aducă diverse adeverințe care au contribuit la recalcularea pensiilor, multe dintre aceste documente fiind deja integrate în sistem.

SURSA FOTO: Dreamstime

Termene importante pentru depunerea adeverințelor

Ministrul a clarificat că pensionarii pot depune adeverințele necesare recalculării pensiilor oricând, dar a specificat că perioada principală de valorificare a acestora este între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025.

„Cea mai mare parte a adeverințelor le avem deja în sistem, pentru că legea 127/2019, legea doamnei Vasilescu, a fost cea care a venit cumva și cu acest element. În baza acestei legi, ulterior, în 2011, a început procesul de evaluare a pensiilor, în care pensionarii au putut să aducă elemente”, a adăugat ministrul.

Adeverințele aduse în acest interval vor fi luate în considerare în mod automat.

Totuși, pensionarii pot continua să aducă adeverințe și după 1 martie 2025, acestea urmând să fie valorificate prin decizii ulterioare.

„Pensionarii vor putea aduce aceste adeverințe oricând. În perioada 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025 se face valorificarea din oficiu, adică pentru ceea ce pensionarii au în sistem sau urmează să aducă. Pentru ceea ce urmează să aducă, dacă ei continuă să aducă adeverințe și după 1 martie 2025, se va ține cont de ele și vor fi valorificate printr-o decizie”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

SURSA FOTO: Dreamstime

Urmează a doua etapă a recalculării pensiilor

Ministrul a anunțat că a doua etapă de recalculare a pensiilor va începe imediat după finalizarea primei faze, iar beneficiarii acestor ajustări vor fi cei din sistemul public de pensii, inclusiv militarii, care vor vedea creșteri începând cu 2024.

De asemenea, Bucura-Oprescu a precizat că, deși procesul de distribuire a adeverințelor era programat să înceapă pe 15 august, acesta a fost amânat pentru 16 august, din cauza sărbătorii legale.

Rezultatele recalculării sunt conforme cu estimările inițiale, confirmând că majoritatea pensiilor vor fi majorate.

Ministrul a declarat că 82,5% dintre pensionari vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor începând cu luna septembrie.

Conform noii legislații, principiul de bază al recalculării este că cei care au muncit și contribuit mai mult vor vedea majorări mai mari. Nicio pensie nu va scădea.

„Ne-am dorit ca prin noua lege, pensiile să crească, nu să fie înghețate. Acesta este motivul pentru care am finalizat legea la timp. Pe 21 noiembrie, când era momentul ca Comisia Europeană să renegocieze planul. Cadrul a fost gata, Comisia Europeană a eliminat pragul de 9.4 cheltuială din PIB pe pragul de pensie.”

SURSA FOTO: Facebook

Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiei

Începând cu 16 august, pensionarii vor începe să primească deciziile de recalculare prin intermediul Poștei Române. Cei care nu sunt la domiciliu le pot ridica în termen de 20 de zile de la oficiile poștale.

„În această dimineață, colegii noștri le-au transmis deja toate fișierele cu pensiile recalculate colegilor noștri care se ocupă cu printarea taloanelor de pensii, astfel încât, începând cu data de 2 septembrie, pensionarii primesc taloanele cu majorarea”,a transmis Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul a mai adăugat că taloanele de pensii majorate vor fi distribuite începând cu 2 septembrie. Cei care primesc pensia pe card vor avea banii disponibili pe 12 septembrie.

„Prima zi lucrătoare din septembrie este 2, prin factorii poștali se distribuie aproximativ jumătate din pensiile din sistemul public, iar pentru cei care primesc pensia pe card, aceștia o vor primi pe data de 12 septembrie. În ambele cazuri, pensionarii vor beneficia de cuantumul din recalculare”,a mai declarat ministrul Muncii.