Termenul pentru montarea repartitoarelor de căldură în apartamente a fost prelungit până pe 31 decembrie 2025
Ministerul Energiei a anunțat că termenul pentru montarea repartitoarelor de căldură în apartamente a fost prelungit până pe 31 decembrie 2025, dar aceasta este ultima amânare. După această dată, vor începe amenzile pentru cei care nu își montează aceste dispozitive.
Ministerul a explicat că, printr-o ordonanță de urgență, românii au acum mai mult timp pentru a cumpăra și instala repartitoare de energie termică în apartamentele lor din blocuri conectate la sistemul centralizat de încălzire. Aceasta vine în urma solicitărilor din partea societății civile.
Familiile vulnerabile vor putea beneficia de 750 de lei pentru a compensa costurile repartitoarelor
De asemenea, familiile vulnerabile vor putea beneficia în continuare de o sumă de până la 750 de lei pentru a compensa costurile repartitoarelor, dar doar dacă dispozitivele sunt montate de o firmă autorizată. Aceasta sumă va fi acordată doar dacă se instalează, până pe 31 decembrie 2025, sisteme care să regleze consumul de căldură.
Persoanele vulnerabile sunt cele cu venituri sub 2.000 de lei pe lună per membru de familie sau cele cu dizabilități. Aproape un milion de locuințe din România sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare, jumătate dintre ele în București, unde peste 250.000 de apartamente nu au încă repartitoare.
În plus, termenul de instalare a repartitoarelor este prelungit, așadar nu se vor aplica încă amenzi pentru cei care nu le-au montat. Totuși, din 2027, legea prevede ca toate apartamentele să aibă contoare și repartitoare de căldură cu citire la distanță, iar cei care nu își montează repartitoare până la 31 decembrie 2025 riscă amenzi de 1.000 de lei.
„Bineînțeles, prin amânarea termenului de montare până la 31 decembrie 2025, se suspendă și toate prevederile referitoare la eventuale amenzi pentru cei care nu își montează repartitoare”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ce rol au repartitoarele pentru căldură?
Potrivit ghidului ANRE, Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică definește repartitoarele de costuri ca aparate care măsoară energia termică consumată de corpul de încălzire sau energia termică din apa caldă de consum, precum și volumul acesteia. Aceste aparate sunt folosite pentru a împărți costurile de încălzire între locatari.
Prin montarea și utilizarea corectă a repartitoarelor și a robinetelor termostatice, fiecare locatar poate reduce semnificativ consumul de energie termică, în funcție de confortul dorit, de temperatura exterioară, de prețul energiei și de disponibilitatea financiară. Astfel, se poate economisi energie și se reduce valoarea facturii.