Firmele nu vor fi sancționate dacă nu își înregistrează informațiile în RO E-Factura
Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat joi, 28 martie 2024, că Guvernul de la București a extins termenul în care companiile nu vor fi sancționate dacă nu își înregistrează informațiile în platforma RO E-Factura.
„Adoptăm azi și măsuri convenite cu mediul de afaceri în privința sistemului electronic RO e-Factura. Prelungim, prin Ordonanță de Urgență, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem.
Cred că așa e corect, să dăm răgaz suplimentar și companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”, a zis premierul României.
Ministrul Finanțelor nu exclude posibilitatea unor îmbunătățiri
Anterior, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a reamintit că, la data de 22 martie, a propus extinderea cu două luni a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru cei care nu utilizează e-Factura. Propunerea urmează să fie adoptată în următoarea ședință de guvern. Ministrul exclude posibilitatea unor îmbunătățiri. S-au angajat să fie flexibili și receptivi la feedback. Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura, s-a pus accent pe o colaborare strânsă și transparentă cu antreprenorii.
Reprezentanții mediului de afaceri au participat la ședințele lor. Au venit cu propuneri valoroase care s-au implementat de-a lungul timpului. A fost pus în consultare un act normativ care reglementează acest aspect pentru a fi adoptat în ședința de guvern următoare.
„Am propus la 22 martie extinderea cu 2 luni a perioadei în care nu se aplică sancţiuni pentru cei care nu folosesc e-Factura. Propunerea va fi adoptată în următoarea şedinţă de Guvern. Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătăţiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback. Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă şi transparentă cu antreprenorii.
Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătăţiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback. Dovadă că reprezentanţii mediului de afaceri au participat la şedinţele noastre şi au venit cu propuneri valoroase, care s-au şi implementat de-a lungul timpului.
O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu 2 luni a perioadei în care nu se aplică sancţiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Am pus astăzi în consultare actul normativ care reglementează acest aspect, pentru a fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern”, a zis ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Cine poate fi sancționat contravențional?
Cei care nu respectă termenul-limită de cinci zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică vor fi sancționați începând cu data de 1 iunie 2024. Aceasta este o prelungire cerută de mediul de afaceri pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor și sistemelor pentru transmiterea facturilor.
Ministrul Finanțelor a încurajat pe toți cei care nu utilizează e-Factura să utilizeze timpul suplimentar pentru a se adapta. Au fost trimise îndrumări în SPV care conțin pașii necesari pentru utilizarea sistemului către toți cei care nu au raportat facturi până acum.
„Cei care nu ţin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, vor fi sancţionaţi de la 1 iunie 2024. Este o prelungire solicitată de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor.
Cu această ocazie, ţin să îi încurajez pe toţi cei care nu utilizează e-Factura să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie. s-au trimis îndrumări în SPV care cuprind paşii de făcut pentru utilizarea sistemului către toţi cei care nu au raportat facturi până acum”, a zis el.