Durata de creditare pentru locuinte se va prelungi in viitor datorita presiunilor clientilor si exemplului dat de unele banci, cum ar fi CEC, care acorda in mod traditional credite pentru case pe 15-20 de ani. Pentru creditele auto, durata maxima de acordare va ramane in jur de patru – cinci ani, pentru ca ea nu poate depasi durata de viata a bunului cumparat.Pentru a putea atrage mai multi clienti, o serie de banci au luat decizia de a prelungi durata maxima de creditare. Efectul acestei masuri nu este insa foarte spectaculos in cazul creditelor pe termen lung, acordate in lei. Mult mai interesant ar fi sa se aplice aceasta masura in cazul creditelor in valuta. Pentru creditele pe termen scurt, efectul este mult mai vizibil, dupa cum se poate observa la creditele acordate de BCR pentru nevoi nespecificate.
Principala conditie pentru a putea lua un imprumut de la o banca ce opereaza in Romania este aceea de a obtine, cel putin pe toata perioada pe care este angajat creditul, venituri care sa acopere de doua-trei ori valoarea ratei ce trebuie rambursata. Cum insa valoarea ratei lunare la un imprumut de 10.000 USD (valoare finantata, adica nu este inclusa in aceasta suma si valoarea avansului) luat pe o perioada de zece ani este de aproximativ 125-150 USD, cei care ar fi dorit contractarea unui astfel de credit ar fi trebuit sa obtina un venit net de cel putin 300-350 USD pe luna. Dar in aceasta categorie se incadreaza, in general, doar acele persoane care lucreaza in companii multinationle, in firme de IT (tehnologia informatiei), in banci, in transporturi aeriene, regii monopoliste (Electrica, RomTelecom etc.) sau cei care au propria firma. Deci, un segment restrans, raportat la intreaga populatie a Romaniei. Singura solutie pentru largirea segmentului care ar avea acces la astfel de credite ramanea deci prelungirea termenului maxim de acordare a imprumutului (schimbarea criteriului venitului, in sensul ca rata sa poata fi mai mare decat jumatate din venitul lunar net, nu este posibila din cauza legislatiei comerciale si normelor BNR).
Aceasta masura nu putea fi aplicata insa decat in momentul in care existau semnale clare ca economia da semne de stabilizare (trend constant descrescator al inflatiei, sistem bancar stabil etc.). Am putea spune ca exista o serie de factori favorizanti pentru aceasta orientare a bancilor catre nevoile clientelei. Plasamentele in titluri de stat sunt mai putin rentabile decat in trecut, creditarea constituind in aceste conditii o alternativa pentru banci de a-si mari profiturile. Inflatia a scazut constant in ultimii ani, fapt ce a antrenat si scaderea dobanzilor, costul creditului fiind deci mai mic pentru solicitant in acest moment, comparativ cu unu-trei ani in urma. Un alt factor favorizant este acela ca, datorita cresterii increderii populatiei in sistemul bancar (falimentele ultimului an au avut ca „actori” banci cu pondere foarte mica in cadrul sistemului bancar), bancile pot initia o politica de atragere de fonduri care sa poata fi lasate in banci pe periode mai scurte.
Primele banci care acordau credite pe perioade mai mari de zece ani pentru constructia sau achizitionarea de locuinte sau pentru cumpararea de terenuri au fost CEC si BRD, care insa ofereau doar imprumuturi in lei, mai scumpe din punctul de vedere al costurilor decat cele in valuta, din cauza dobanzilor mari la lei. Recent, alte doua banci au „spart” plafonul termenului maxim, de zece ani, de acordarea unui imprumut: BCR, la care termenul maxim s-a prelungit la 15 ani (doar pentru creditele in lei) si Volksbank, la care termenul maxim a ajuns la 12 ani (atat la creditele in lei, cat si la cele in valuta, dar in special pentru credite mai mari de 20.000-30.000 USD). E de remarcat si faptul ca, incepand de anul viitor, CEC va oferi imprumuturi pe 20 de ani, in valuta, pentru achizitionarea de locuinte.
O miscare inspirata – credem noi – a fost si aceea a BCR, care a prelungit durata de acordare a creditelor pentru nevoi nespecificate (unul dintre cele mai solicitate produse de creditare ale BCR) de la unu la trei ani.
In privinta creditelor auto, durata maxima de acordare va ramane in jur de patru-cinci ani, deoarece aceasta, in general, nu poate depasi durata de viata a bunului cumparat pe credit (fiind ipotecat sau folosit drept gaj pentru suma imprumutata).